top of page

Wat bij Deutsche Bank is gebeurd, kan overal gebeuren.

Bijgewerkt op: 1 nov. 2021

Deutsche Bank moet 87,1 miljoen dollar, omgerekend ruim 71 miljoen euro, betalen in een zaak in de Verenigde Staten over het overtreden van anti-omkoopregels. Op deze manier probeerde de bank zaken te doen in onder meer China. Dat heeft een rechtbank in New York bepaald, melden ingewijden aan diverse media.


De bank sluit waarschijnlijk een zogeheten overeenkomst voor uitgestelde vervolging bij de rechtbank, aldus een persoon die bekend is met de details van de zaak. Dat houdt in dat de bank niet vervolgd wordt zolang zij gedurende drie jaar geen "gebruik maakt van een bepaalde tactiek". Ook hoeft de bank zich niet schuldig te verklaren aan dusdanige tactieken. Een woordvoerder van de bank wilde nog geen reactie geven.


Verder zou de Duitse bank ook de markt voor futures van edelmetalen hebben gemanipuleerd met 'spoofing', schrijft persbureau Bloomberg op basis van een ingewijde. Dat is een vorm van fraude waarbij criminelen mensen geld afhandig maken door zich in sms- of chatberichten of via de telefoon voor te doen als een medewerker van de bank.


Twee handelaren van Deutsche Bank werden in september 2020 al veroordeeld voor het manipuleren van de prijzen van zilver- en goudcontracten. Ze deden niet-bestaande biedingen op de contracten en annuleerden de biedingen voordat de orders waren voldaan. Daarna profiteerden ze van de prijsschommelingen.


Ton van Tulder, Directeur van het IFFC voegt hier aan toe:


Wat bij Deutsche Bank gebeurd is kan in theorie bij iedere bank voorkomen maar ook bij elk bedrijf. In mijn herinnering ligt nog de LIbor affaire waar veel partijen samenspanden voor eigen gewin of om bepaalde klanten te bevoordelen.


Oorzaak is meestal dat er te veel macht en beslissingskracht bij een beperkt aantal personen is gelegd en er onvoldoende onafhankelijke controls zijn ingericht. Organisaties die te veel vertrouwen op de integriteit van hun medewerkers lopen dan het risico dat de integriteit van de organisatie wordt aangetast, omdat ze - vaak uit kostenoverwegingen of uit gemakzucht – onvoldoende functiescheiding en toezicht doorvoeren.


Een van de noodzakelijke maatregelen is om te rouleren in verantwoordelijkheden en taken zodat belangenverstrengeling en samenspanning eerder aan het licht komen en liefst op voorhand zoveel mogelijk worden afgesneden. Iedere inkoper/verkoper of prijsbepalende medewerker en het verantwoordelijk management moet zich bewust zijn van de kwetsbaarheden door niet integer gedrag en moet eisen voor zichzelf en de organisatie hiervoor beschermd te worden en de organisatie daarvoor te beschermen. Ik vrees dat we hier nooit helemaal van af komen.

bottom of page