top of page

Oud-topman Wirecard zwijgt voor Duits parlement over megafraude

Bijgewerkt op: 1 nov. 2021

BERLIJN (ANP/BLOOMBERG) - Voormalig topman Markus Braun van de door megafraude omgevallen Duitse betalingsverwerker Wirecard weigerde donderdag voor het Duitse parlement openheid te geven over zijn rol bij het boekhoudschandaal. Braun en andere topbestuurders van Wirecard zitten al maanden vast op verdenking van onder meer witwassen, samenzwering en vervalsing.


Hij legde na binnenkomst wel kort een verklaring af, waarin hij aangaf dat toezichthouders en politici niet schuldig zouden zijn aan de problemen bij het bedrijf. Ook verdedigde hij de commissarissen en accountant van Wirecard. Verder beriep Braun, die zichzelf evengoed als slachtoffer beschouwt van de affaire, zich voornamelijk op zijn zwijgrecht als verdachte.


Dat recht heeft hij zolang zijn zaak nog loopt in München. Wirecard stortte in juni in elkaar toen bleek dat er bijna 2 miljard euro op de balans kwijt was en mogelijk nooit had bestaan. Daarnaast had het bedrijf miljarden aan schulden. Het gaat om een van de grootste fraudezaken in de moderne Duitse geschiedenis.


De getuigenis gebeurde voor een speciale onderzoekscommissie van de Bondsdag. Naast vragen over zijn rol in het schandaal bij Wirecard wilde de commissie ook kijken wanneer de Duitse regering wist van onregelmatigheden en of er niet te slap is ingegrepen bij het bedrijf. Ook de Duitse beurswaakhond BaFin ligt fors onder vuur door gebrekkig toezicht in de affaire.

bottom of page