top of page

Opnieuw celstraf voor oud-topman Eurocommerce

Bijgewerkt op: 1 nov. 2021

DEN BOSCH (ANP) - Voormalig topman Ger Visser van vastgoedbedrijf Eurocommerce heeft documenten vervalst rond het faillissement van zijn bedrijf. Hij is daarom door de rechtbank in Den Bosch veroordeeld tot drie jaar celstraf. Zijn vrouw en twee kinderen werkten weliswaar mee aan de valsheid in geschrifte, maar hadden maar een kleine rol. Zij moeten elk honderd uur taakstraf verrichten.


De zaak draaide om documenten die Visser naar eigen zeggen in de brievenbus vond en die zouden bewijzen dat er een complot tegen hem werd beraamd om hem Eurocommerce af te nemen. De rechtbank noemt het bijzonder kwalijk dat Visser die valse documenten, die verschillende mensen waaronder rechters, aanklagers, advocaten en mensen in de bancaire sector aan het complot koppelt, als waar heeft ingediend in allerlei rechtszaken.


Visser werd al eerder veroordeeld wegens valsheid in geschifte en faillissementsfraude. Dat leverde hem toen een celstraf van 3,5 jaar op. Daartegen loopt nog een beroep.


Jethro Vrouwenfelder, specialist in fraudeonderzoek bij Deloitte Forensic & Dispute Services en actief bestuurslid bij het IFFC voegt hier aan toe:


Het rijtje met incidenten vanuit de vastgoedsector blijft gestaag groeien. En het aantal veroordelingen ook. IJkpunt is de zogenoemde Klimop-zaak. Terugkerend thema bij de verschillende rechtszaken is telkens dat de veroordeelden met regelmaat stellen dat "de buitenwereld" hun eigen wereld niet kent en dat "de buitenwereld" geen verstand van zaken heeft.


Vastgoedman Jan-Dirk Paarlberg deelde de rechter tijdens zijn rechtszaak over omkoping mee: "u begrijpt mijn wereld niet".


Tijdens zijn rechtszaak in het kader van de Klimop-zaak ("de Vastgoedfraude") corrigeerde Jan van Vlijmen justitie door te stellen dat geen sprake was van 'overwinst', maar dat hij gewoon tot doel had om zoveel mogelijk winst te maken. Een nuanceverschil. Omkoping was in de 20 jaar voorafgaand aan de "vastgoedfraude" doodgewoon. De sector hanteerde daar zelf de term "bloemetjesgeld" voor.


En nu is er in de rechtszaak rondom het faillissement, aldus het OM, sprake van vervalste (huur)overeenkomsten en gespreksverslagen. De voorbeelden van misstanden en de wijze waarop partijen zich daarin opstellen vanuit een soort "eigen wereld" die niet begrepen wordt, doen afbreuk aan alle partijen die met open vizier en integer handelen. Daarvan zijn ook veel voorbeelden. Maar dat de gestage groei van het aantal incidenten niet zal stoppen is vrees ik ook aan de orde.”

bottom of page