top of page

Nederland presteert zwak bij bestrijden corruptie

Bijgewerkt op: 1 nov. 2021

ANP - Ondanks toegenomen investeringen en nieuwe maatregelen presteert Nederland nog altijd zwak op het gebied van corruptiebestrijding. Dat concludeert de non-gouvernementele organisatie Transparency International in een tweejaarlijkse evaluatie die dinsdag verschijnt en die is ingezien door het FD.


Bedrijven of individuen komen in Nederland bijna nooit voor de rechter vanwege corruptie in het buitenland,. Klokkenluiders krijgen er bovendien onvoldoende bescherming.


Vanwege die tekortkomingen belandt Nederland in de oranje categorie van landen met 'beperkte handhaving', samen met Colombia, Zuid-Afrika, Letland en Costa Rica. De best presterende landen zijn De Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland. Maar ook Duitsland, Spanje, Frankrijk, Portugal en Italië staan hoger aangeschreven dan Nederland.


Sharon Oded, Voorzitter van de IFFC Compliance kamer en Partner bij het internationale advocatenkantoor Norton Rose Fullbright voegt hier aan toe: Ik begrijp waar de kritiek vandaan komt, zeker als je de huidige stand van zaken in Nederland vergelijkt met landen zoals de VS, waar anticorruptiewetten al enkele decennia streng worden gehandhaafd. Dat gezegd hebbende, handhaving is een dynamisch proces en ik denk dat bij de beoordeling van de handhaving op het gebied van corruptiebestrijding in Nederland de huidige handhaving in de tijdsperspectief moet worden gezien. Als je bedenkt hoe het in Nederland pas tien jaar geleden was op het gebied van corruptie, begrijp je meteen dat dit land al een lange weg heeft afgelegd in de strijd tegen corruptie.


Over de hele wereld gaan handhavingspraktijken niet in één dag van 0 naar 100. Zelfs in de Verenigde Staten heeft het decennia lang geduurd voordat de Foreign Corrupt Practices Act (FCPA) - de leidende Amerikaanse anticorruptiewet - door de Amerikaanse autoriteiten werd gehandhaafd.


Van wat ik in de praktijk zie, verbeteren het Nederlandse OM en de FIOD hun aanpak en onderzoeksmethodieken voortdurend. Ze heroverwegen ouder handhavingsbeleid en zetten zich in hoge mate in voor de strijd tegen corruptie en het witwassen van geld. Het OM versterkt zijn vervolgingsteams voortdurend en breidt de samenwerking met andere handhavingsautoriteiten in Europa en de rest van de wereld uit. Ik twijfel er niet aan dat de komende tien jaar de ontwikkeling van de anticorruptiehandhaving in Nederland zal worden voortgezet.

bottom of page