Het samenbrengen van al onze kennis en ervaringen zorgt voor slagkracht

Bijgewerkt op: nov 1

Drie vragen aan Marcel Bouwman, voorzitter van de Kamer Verzekeringsfraude.


Marcel Bouwman is voorzitter van de Kamer Verzekeringsfraude van het IFFC. Hij vertelt over de voornaamste ontwikkelingen rondom verzekeringsfraude en de werkzaamheden van de Kamer: “Wij doen onderzoek dat niet eerder gedaan is. Daarmee leveren we toegevoegde waarde.”


Kun je wat meer vertellen over de activiteiten van de Kamer Verzekeringsfraude?

“De Kamer Verzekeringsfraude is in 2016 gestart, kort na de start van het IFFC. In onze Kamer zitten vertegenwoordigers van schade- en zorgverzekeraars, juristen, advocaten, wetenschappers en hoogleraren. Doel is om te kijken hoe we met kennis en ervaring uit verschillende bloedgroepen branchebreed iets kunnen betekenen bij het bestrijden van verzekeringsfraude.


In het begin was dat best een zoektocht. Samen met het Verbond van Verzekeraars hebben we een survey gemaakt om inzicht te krijgen in de behoeften van de markt. Er kwamen twee grote punten naar boven. Het eerste was ‘Wie is de klant en hoe kunnen we risico’s beter identificeren’. Het tweede ging over de technologie en over de vraag hoe we verzekeringsfraude kunnen voorkomen door gebruik te maken van data en digitale mogelijkheden.


Vanuit die twee hoofdvragen zijn we gaan kijken waar we ons concreet op konden richten om maatschappelijk van toegevoegde waarde te zijn. Met betrekking tot die eerste vraag over het identificeren van risico’s, kun je drie vormen van fraude onderscheiden: ten eerste zijn er ook binnen de verzekeringsbranche georganiseerde netwerken van criminelen actief, in de tweede plaats zijn er professionele fraudeurs die bewust een polis afsluiten of hun kennis van het verzekeringsproduct misbruiken, denk bijvoorbeeld aan malafide tussenpersonen of schadeherstellers, of denk aan personen die vaker kleinere fraudes hebben gepleegd en zich meer in de materie zijn gaan verdiepen. De derde groep zijn mensen zoals jij en ik. Het gaat daar om zogeheten ‘gelegenheidsfraude’. Iemand heeft na jaren een keer een schade en denkt: ‘Dat muurtje moet eigenlijk ook nog gewit worden’ en verzint er bij het invullen van het formulier wat schades bij of voegt er een oude schade aan toe. Wat ook vaak gebeurt is dat de omstandigheden en toedracht worden aangepast om toch aan dekkingsvoorwaarden van de polis te voldoen.