top of page

FIOD doorzoekt 18 panden in Rotterdam wegens malafide verhuur

Bijgewerkt op: 1 nov. 2021

Update 20/11/2020


ROTTERDAM (ANP) - Driehonderd medewerkers van de FIOD en de politie hebben woensdag achttien panden in Rotterdam doorzocht in een strafrechtelijk onderzoek naar een vermoedelijk malafide verhuurmakelaar. Het gaat om zestien woningen en twee bedrijfspanden die de makelaar in de verhuur heeft.


De FIOD heeft een 23-jarige en twee 26-jarige Rotterdammers aangehouden. De drie verhuurmakelaars worden ervan verdacht crimineel geld wit te wassen met het verhuren van (spook)woningen. De FIOD stelt dat malafide verhuurmakelaars criminelen uit het zicht van de overheid houden door bijvoorbeeld de huur contant te ontvangen, geen screening uit te voeren en de huurder niet in te laten schrijven op het adres. "Op deze wijze faciliteren zij criminelen en vormen dubieuze verhuurmakelaars een schakel tussen onder- en bovenwereld."


Tijdens de huiszoekingen zijn ook zeven verdachten aangehouden voor het bezit van cocaïne en het vermoeden van witwassen. Een van de mannen was illegaal in Nederland. In zes panden woonden andere bewoners dan officieel stonden ingeschreven bij de gemeente. Een van de panden werd gebruikt voor illegale prostitutie.


Er is beslag gelegd op een woning, ongeveer 150.000 euro, 42 kilo cocaïne, twee auto’s, patronen, twee messen, twee zwaarden, een stiletto, twee kluizen, restanten van een hennepplantage, sieraden, horloges, designerkleding en tien designertassen.


Ton van Tulder, Directeur van het IFFC voegt hier aan toe:


Een van de meest gebruikte branches voor allerlei vormen van fraude, waaronder witwassen, is sinds mensenheugenis de vastgoedwereld. Ondanks grote onderzoeken en veroordelingen is bouwfraude, corruptie, beleggingsfraude, witwassen, belangenverstrengeling, hypotheekfraude en ga zo maar door nog altijd schering en inslag in deze wereld. Het blijkt moeilijk uit te bannen in de maatschappij, omdat vastgoed zich uitstekend leent voor malversaties.


De waarde van vastgoed, zeker commercieel vastgoed, zoals kantoorpanden en winkels, is zeer moeilijk objectief vast te stellen en daarom kan er door criminelen uitstekend misbruik van gemaakt worden. Het gaat natuurlijk ook om grote bedragen, zodat het frauduleus voordeel direct interessant is. Ook bij de bouw is heel veel mogelijk met valse facturen en over- en onderfacturering. Panden voor te hoge of te lage bedragen kopen en verkopen leidt tot bevoordeling of benadeling van bevriende of derde partijen, waarbij ook potentieel failissementsfraude kan optreden. Er zijn legio voorbeelden en dan is wat naar buiten komt nog maar het topje van de ijsberg. Strafrechtelijk vaak zeer moeizaam te vervolgen en dan nog uitsluitend met heel veel inzet van onderzoekscapaciteit aan te tonen. Moeten we ons zorgen maken over deze branche en de praktijken? Zeker!


Een mogelijke verbetering in de aanpak van malafide praktijken is al jaren onderwerp van overleg en samenwerking van publieke en private partijen, maar dat het effect vergroot moet worden is wel een feit. Makkelijk is het zeker niet.

bottom of page