top of page

Financial Crime Week: collega-professionals ontmoeten en actuele kennis opdoen

Met nog een aantal dagen te gaan voordat de Financial Crime Week van start gaat, stellen we een aantal vragen aan Jethro Vrouwenfelder en Martin van Manen, respectievelijk bestuurslid en directeur van het IFFC.



Anders dan vorige jaren, niet een dag maar een week met presentaties. Waarom die verandering?


Martin: Door de corona pandemie waren we vorig jaar genoodzaakt de presentaties en discussies online te doen. Gelukkig mogen we dit jaar elkaar weer fysiek ontmoeten. Daar is veel behoefte aan: elkaar ontmoeten en netwerken is een belangrijk onderdeel van het evenement.


Jethro vult aan: Het IFFC heeft vele jaren de Dag van de Fraudeonderzoeker georganiseerd. Dat was altijd maar één dag. We merkten dat dat niet altijd paste in ieders agenda en dat mensen ‘honger’ hadden naar meer.


Met het huidige model combineren wij de dag waarop je collega’s uit het werkveld kunt ontmoeten met de mogelijkheid om ook online sessies te volgen. De ultieme combinatie van netwerken en kennisdelen!





Daarnaast levert het thema ‘Greyzone’ zoveel interessante invalshoeken dat we naast de openingsdag op 10 mei, fysiek in New Babylon Den Haag, ruimte hadden om de twee daaropvolgende dagen online presentaties aan te bieden. Een hybride evenement dus. Als deelnemers zich inschrijven voor de eerste dag krijgen ze automatisch een passe-partout voor de andere dagen. Alleen inschrijven voor de online presentaties kan ook.

Gekozen is voor het thema ‘Greyzone’. Wat bedoelen jullie daar mee?


Jethro: in de wereld van financiële criminaliteit zien we een toenemende vervlechting en complexiteit. Als je een illegaal verdiende euro zou kunnen volgen, levert dit een complexe en moeilijk traceerbare route op. De grenzen tussen legaal en illegaal, boven- en onderwereld, online en offline, nationaal en internationaal vervagen. Hoe bestrijden we deze complexe vormen van financiële criminaliteit? Wat weten we er eigenlijk van? Zijn er best practices?


Vanuit verschillende invalshoeken zoeken we in De Week naar antwoorden. Soms vanuit een organisatorisch perspectief door in te zoomen op de kwaliteit van samenwerking in de keten. In andere bijdragen ligt de nadruk op het gebruik van innovatieve technologieën om ‘fincrime’ op te sporen en te bestrijden.


Martin: Soms uit onverwachte hoek. Wat te denken van de ervaringen met de deeltjesversneller bij CERN in Geneve die mogelijk kunnen helpen bij het detecteren van frauduleuze financiële transacties? Ook het soms knellende thema wet- en regelgeving ontbreekt niet. We presenteren met plezier recente initiatieven die helpen om AVG-compliant gegevens te delen.


Jullie hebben niet alleen de opzet gewijzigd?


Jethro: Je merkt dat Young Financial Crime hele mooie stappen maakt. Het IFFC wil Young Financial Crime graag in de spotlights hebben staan. We moeten de (relatieve) nieuwkomers in het werkveld ruim baan geven en ook investeren in hun ontwikkeling. Daar past naar onze mening bij dat we de IFFC scriptieprijs introduceren.


Onder leiding van de voorzitter van Young Financial Crime reikt een jury voor het eerst de IFFC Scriptieprijs uit aan een student van een Nederlandse universiteit of hogeschool die een excellente en relevante scriptie heeft geschreven op het gebied van Financieel Economische Criminaliteit. Spannend. Binnenkort horen we wie de genomineerden zijn. Ook ons nog onbekend, want de jury is onafhankelijk.

Overigens heeft Young Financial Crime ook het initiatief genomen om een fraudefietstocht te organiseren. Ter afsluiting van de week, als ‘toetje’. Onder begeleiding worden de deelnemers dan rondgeleid langs plekken waar Financial Crime een rol heeft gespeeld.


De fraudefietstocht werd eerder al in Rotterdam verreden en dit jaar is de tocht in Den Haag. Deelnemers aan de Financial Crime Week kunnen zich ook inschrijven voor de fietstocht.


Willen jullie nog iets kwijt?


Martin: Jazeker. Als professional uit het werkveld van Financial Crime wil, nee mag, je de Financial Crime Week niet missen. Je krijgt de mogelijkheid om op een laagdrempelige manier contacten te leggen met collega-professionals. Je kan je nog inschrijven via de IFFC site.


Jethro: Ik kijk enorm uit naar de verschillende sessies in het programma en om collega-professionals te ontmoeten op 10 mei. Dat ik dan ook nog, samen met Joeri Frietman, de fraudefietstocht mag verzorgen in ‘mijn eigen’ Den Haag is natuurlijk helemaal fantastisch!




bottom of page