top of page

EU past zwarte lijst belastingparadijzen aan

Bijgewerkt op: 1 nov. 2021

BRUSSEL (ANP) -

De EU-ministers van Financiën hebben de Caribische eilanden Anguilla en Barbados toegevoegd aan de zwarte lijst van belastingparadijzen. De Kaaimaneilanden en Oman zijn er afgehaald omdat ze hervormingen in hun belastingwetgeving hebben doorgevoerd, stellen ze.


Op de zwarte lijst, die in december 2017 voor het eerst werd opgesteld, staan alleen landen en gebieden buiten de Europese Unie. Het gaat om landen en regio's waar de autoriteiten (bijna) geen vennootschapsbelasting heffen, niet transparant zijn en onwelwillend staan tegenover de strijd tegen belastingontwijking.


De andere die al op de zwarte lijst stonden zijn Fiji, Amerikaans Samoa, Guam, de Amerikaanse Maagdeneilanden, Trinidad en Tobago, de Seychellen, Vanuatu, Samoa, Palau en Panama. De lijst wordt twee keer per jaar herzien. Van de landen wordt verwacht dat ze hun fiscale wetgeving aanpassen aan Europese eisen om risico’s als belastingontwijking en oneerlijke fiscale concurrentie aan te pakken.


De Kaaimaneilanden, een Brits overzees gebied, werden in februari, nog geen drie weken na de brexit, op de zwarte lijst gezet. Ontwikkelingsorganisatie Oxfam verwelkomt de toevoeging van Anguilla en Barbados, maar stelt dat de recente toevoeging en nu weer verwijdering van de Kaaimaneilanden aantoont dat de lijst niet werkt. Volgens Oxfam hanteren de Kaaimaneilanden een vennootschapsbelasting van 0 procent.


"Het zou goed zijn wanneer er meer transparantie wordt gegeven in de toepassing van de criteria die de EU hanteert om een land of eiland op de zwarte lijst van belastingparadijzen te plaatsen of er weer af te halen,, zegt Harry Kleine, Bestuurslid van het IFFC. "Dat de Kaaimaneilanden bijvoorbeeld van de zwarte lijst is gehaald is op z’n minst opmerkelijk. Verder ligt er binnen de EU ook nog een schone taak om het ‘eigen huis op order te brengen’, want daar schort het her en der ook nog wel aan,,

bottom of page