Danilo Vlaming is bestuurslid van Young Financial Crime (YFC). Hij vertelt over zijn werk als gedragsdeskundige bij het Ministerie van Financiën en over de waarde van het YFC-netwerk: “Ik geloof erin dat Young Financial Crime echt wat toevoegt, ook omdat wij als jongere medewerkers toch wel vaak de mensen zijn die met de voeten in de modder staan.”

Toen hij als middelbare scholier op een voorlichtingsmarkt voor studiemogelijkheden in gesprek raakte over de studie criminologie was hij direct verkocht, vertelt Danilo Vlaming: “De verschillende invalshoeken spraken mij erg aan; de afwisseling van psychologie van de mens en sociologie van de rechtsstaat. Die menselijke kant vond ik heel interessant en na een kwartier kennismaken was ik ervan overtuigd dat ik dit wilde doen.”
Zijn eerste indruk bleek juist, want inmiddels werkt Danilo met veel plezier als gedragsdeskundige bij het Ministerie van Financiën. “Ik zit op de afdeling die beleid maakt voor de financiële markten. In mijn team zitten voornamelijk economen en juristen, maar vanuit het toenemende inzicht hoe belangrijk het gedragsaspect is, breng ik die gedragswetenschappelijke invalshoek in. Van oudsher zijn stu
dies recht en economie gebaseerd op de gedachte dat mensen heel rationeel zijn en altijd rationele besluiten nemen. Maar vaak werkt het toch wat implicieter en nemen mensen best veel onbewuste beslissingen. Vanuit die invalshoek denk ik mee over de vraag hoe we wetgeving kunnen maken waarmee we daadwerkelijk bereiken wat we beogen.”
Het is vrij nieuw dat de gedragswetenschappelijke kant wordt ingebracht in het beleidswerk en dat maakt zijn werk extra boeiend, vindt Danilo: “We zijn echt nog aan het zoeken naar de beste manier om mijn rol binnen de context van de overheid vorm te geven. Het is sowieso een aanpak die enorm in ontwikkeling is. En omdat er niet zoveel gedragswetenschappers zijn op mijn afdeling zit ik op veel verschillende dossiers. Dat maakt het werk extra interessant.”
Via voormalig collega’s bij ABN AMRO, waar hij werkte voordat hij op het ministerie aan de slag ging, kwam Danilo in contact met het IFFC: “Ik kende iemand in het bestuur van Young Financial Crime en ze vonden het fijn om meer afwisseling in de groep te hebben. Er zaten al mensen in die bij banken en consultants werkten en voor de balans zochten ze iemand die bij de overheid werkt en kennis en inzichten vanuit die hoek meeneemt. Zo ben ik bij het IFFC terechtgekomen en ik vond het gelijk leuk.
Ik geloof erin dat Young Financial Crime echt wat toevoegt, ook omdat wij als jongere medewerkers toch wel vaak de mensen zijn die met de voeten in de modder staan. Door die mensen bij elkaar te brengen krijg je echt goede inzichten vanuit de praktijk. We organiseren lunchlezingen met iedere keer een ander thema en die afwisseling werkt erg goed, zeker ook de ontmoetingen tussen publiek en privaat. Het voorkomt dat je te veel in je eigen koker blijft zitten. Je leert meer van de context van andere partijen en hoe zij in bepaalde discussies zitten. Bij Young Financial Crime zitten de deelnemers niet vanuit een belang, maar gewoon om van elkaar te leren, elkaar te leren kennen en kennis te delen. Dat werkt gewoon heel fijn.”