top of page

100 aangiften per dag van WhatsAppfraude, politie begint campagne

Bijgewerkt op: 1 nov. 2021

DEN HAAG (ANP) - De politie krijgt per dag honderd aangiften binnen van WhatsAppfraude of pogingen daartoe. Bij deze vorm van oplichting, ook wel vriend-in-noodfraude genoemd, krijgt iemand een bericht dat een vriend, familielid of andere bekende dringend financiële hulp nodig heeft. De vriend zit bijvoorbeeld zogenaamd vast in het buitenland en is zijn geld, telefoon en papieren kwijt. Of hij heeft zijn telefoon per ongeluk in de wasmachine gedaan en kan daarom niet internetbankieren.


Wie vervolgens geld overmaakt, krijgt dan vaak een tweede verzoek. Bij navraag blijkt de vriend in kwestie van niets te weten en blijkt zijn account te zijn gehackt, of de oplichter gebruikt een vals account of een nieuw telefoonnummer. Het bericht kan overigens binnenkomen via WhatsApp, maar evengoed via sms, Telegram, Snapchat of e-mail.


De vriend-in-noodfraude is aan een snelle opmars bezig. Tot februari kreeg de politie 130 aangiften per week binnen, maar mede door de coronacrisis is dat aantal opgelopen naar 300 per week in september tot 100 per dag op dit moment. Op verschillende sociale media begint vrijdag een campagne om mensen te waarschuwen tegen deze vorm van oplichting, omdat "voorkomen de meest effectieve manier is om fraude te bestrijden", aldus de politie.


Ton van Tulder, Directeur van het IFFC - Institute for Financial Crime in Den Haag voegt hier aan toe: ''Uitstekend dat de Politie een voorlichtingscampagne begint. Elke betaalfraude begint met het misleiden van de slachtoffers en daarom is het waterdicht maken van identiteit een zeer belangrijke stap die verdere inspanning vereist. Daarnaast dienen alle partijen die zicht hebben op een stukje van deze vorm van fraudes samen te werken aan oplossingen en barrières,,

bottom of page