HSD Campus
Wilhelmina van Pruisenweg 104
2595 AN Den Haag

+31 (0)70 204 50 11
info@iffc.nl

Wilt u op de hoogte blijven van alle IFFC-activiteiten?

Meld u aan voor de nieuwsbrief!

Interviews Curator, OM en FIOD samen tegen faillissementsfraude    |    Evenement Dag van de Fraudeonderzoeker    |    Interviews Fraude met kunst en antiek, zo oud als de weg naar Rome...    |    Nieuwsberichten De poortwachters en de criminelen    |    Nieuwsberichten IFFC Fraudecafé: Vitale Schakels in de Criminele Industrie    |    Interviews Verhalen uit witwasstraten koppelen    |    Vlogs Investigative Interviewing en fraudeonderzoeken    |    Interviews Advocaat is vaak partijdig onderzoeker    |    Interviews 'Aandachtspunten' bieden houvast aan feitenonderzoekers    |    Agenda 16-05-2019 Leergang Publiek Privaat Security Management    |    Interviews 'Toezichthouder en maatschappij verwachten te veel van de poortwachter’    |    Interviews Sportclubs slachtoffer van criminaliteit?    |    Interviews Verbaas je niet, verwonder je slechts!    |    Nieuwsberichten KVK Business Challenge Fraude    |    Agenda 03-10-2019 FRAUDE FILM FESTIVAL 2019

YFC KNOWLEDGE BITE: ONDERZOEKSJOURNALISTIEK 

Op donderdag 21 juni vond voor de tweede keer YFC ‘Knowledge Bite’ plaats, dit keer met het thema “onderzoeksjournalistiek als middel in de strijd tegen financieel economische criminaliteit”. De bijeenkomst vond plaats bij Circl in Amsterdam. 

Sprekers waren de bekende onderzoeksjournalisten Bas Haan van Nieuwsuur en Merijn Rengers van NRC. Onder leiding van politiek adviseur Adriaan Andringa werden de aanwezigen meegenomen in de wereld van onderzoeksjournalistiek en belangrijke aspecten die hierbij komen kijken. 

Het ontstaan van een verhaal 

Aan de sprekers werden verschillende vragen voorgelegd. Hoe komen journalisten bijvoorbeeld aan de spraakmakende onderwerpen waarover zij publiceren? Volgens de sprekers is het geen kwestie van het ‘vinden’ van een verhaal, maar ontstaat dit vaak gedurende de tijd. Geduld (leren) hebben en een goed netwerk zijn hierbij essentieel. Ook geldt dat onderwerpen voldoende nieuwswaarde moeten hebben om te publiceren. Om te bepalen of dit het geval is kan het verschil maken of het gaat om een item voor televisie of een artikel in de krant. 
 

Bronbescherming en hoor en wederhoor 

Er bestaat geen discussie over de vraag of hoor en wederhoor wordt toegepast gedurende een onderzoek. Hiervan is in alle gevallen sprake. Vaak maakt hoor en wederhoor een verhaal alleen maar sterker of zorgt dit ervoor dat de invalshoek van het oorspronkelijke onderzoek verandert, aldus beide sprekers. 

Hetzelfde geldt voor het beschermen van bronnen. Bronnen zijn ‘heilig’ binnen de onderzoeksjournalistiek en zonder instemming van een bron wordt een verhaal, in ieder geval door onze sprekers, nooit gepubliceerd. 

Onderzoeksjournalistiek versus fraudeonderzoeken

In een discussie met het publiek blijken meer overeenkomsten dan gedacht tussen het uitvoeren van fraudeonderzoeken en het doen van onderzoeksjournalistiek. Ook wordt erover gesproken hoe onderzoeksjournalistiek kan helpen bij het uitvoeren van fraudeonderzoeken en wanneer het belang om te publiceren moet wijken in verband met lopende onderzoeken.  
 

Toekomst 

Over lopende projecten worden (helaas) geen uitspraken gedaan. Maar dat er nog voldoende spraakmakende zaken in het verschiet liggen is een ding dat zeker is. 

We kijken terug op een interessante Knowledge Bite,  waarbij iedereen tot het einde geboeid werd door de verhalen van de sprekers. De bijeenkomst werd afgesloten met een borrel. Hierbij willen wij Bas, Merijn en Adriaan nogmaals bedanken voor hun bijdrage aan dit geslaagde YFC event.