HSD Campus
Wilhelmina van Pruisenweg 104
2595 AN Den Haag

+31 (0)70 204 50 11
info@iffc.nl

Wilt u op de hoogte blijven van alle IFFC-activiteiten?

Meld u aan voor de nieuwsbrief!

Vlogs Dag van de Fraudeonderzoeker 2019    |    Nieuwsberichten Geen IT'ers, maar Avengers    |    Agenda 20-09-2019 Fraudefietstocht Rotterdam (VOL!)    |    Nieuwsberichten Accountancy in beweging    |    Nieuwsberichten Dag van de Fraudeonderzoeker 2019    |    Nieuwsberichten Fraudefietstocht 2019 - Rotterdam    |    Agenda 03-10-2019 FRAUDE FILM FESTIVAL 2019    |    Nieuwsberichten Basisopleiding Fraudeonderzoek    |    Nieuwsberichten YFC bijeenkomst - Ondermijning in sport; matchfixing

YFC bijeenkomst - Ondermijning in sport; matchfixing

Afgelopen donderdag organiseerde Young Financial Crime bij de Amsterdamsche Football Club (AFC) in Amsterdam een zeer geslaagde paneldiscussie rondom “matchfixing”. Onder leiding van Theo Fledderus (KNHS en voorzitter kamer Sport & FEC) gingen Voetbal International-journalist Tom Knipping, Emiel Krijt van NOC*NSF, Robert Jan Schumacher van de KNLTB en een vertegenwoordiger van het Nationaal Platform Matchfixing dieper in op dit fenomeen. 

Terwijl buiten een verhitte voetbalcompetitie plaatsvond, kwam ter sprake wat matchfixing nu precies inhoudt, wat dit voor de sport en sporters betekent en hoe de aanpak er momenteel uitziet. Matchfixing heeft een sterke relatie met gokken en komt zeker niet alleen in de hoogste regionen van bijvoorbeeld tennis of voetbal voor. Ook hoeft dit niet alleen de uitslagen van een wedstrijd te beïnvloeden. Zo kan er ook al gewed worden op wanneer of door wie bijvoorbeeld de eerste inworp genomen wordt of hoe een bepaalde set eindigt en vervolgens dus een “tussenuitslag” worden “gefixt”. Verantwoordelijkheid om dit tegen te gaan ligt ook voor een groot deel bij de gokaanbieders. Deze zullen hier dan ook hun verantwoordelijkheid moeten nemen en monitoren op opvallende transacties en inzetten. Hoewel dit in de praktijk wel plaatsvindt, is dit onder meer vanwege het internationale karakter lastig tegen te gaan. 

Omdat er in de sport en de gerelateerde gokpraktijken veel geld omgaat en de pakkans relatief laag is, is dit interessant voor criminele groeperingen om gelden wit te wassen. Daar komt bij dat (een deel van de) sporters financieel kwetsbaar zijn waardoor zij een aantrekkelijke doelgroep zijn voor matchfixers. 

Zeker in de lagere regionen van bijvoorbeeld tennis is sprake van een zekere financiële kwetsbaarheid als de speler niet kunnen rondkomen van hun sport. Raakt een speler bij matchfixing betrokken dan is het vaak lastig hier weer uit te komen, deze is immers chantabel geworden. Ook het feit dat er voor sporters die betrokken zijn bij matchfixing en dit pas laat melden, geen amnestieregeling bestaat, maakt dat dit zelden naar buiten komt. Een langdurige schorsing betekent dan al snel einde carrière voor de sporter. 

Het fenomeen matchfixing is lastig aan de pakken door politie en justitie. Vaak zijn er wel diverse signalen, maar het rondmaken van een zaak vergt nog veel tijd, moeite en expertise. Daarbij is matchfixing als zodanig nog niet zelfstandig strafbaar gesteld. Vanuit de sportbonden wordt sinds enkele jaren actief ingezet op tuchtmaatregelen en bewustwording door middel van voorlichting.

Er zijn zeker nog stappen te zetten om dit complexe en internationale fenomeen aan te pakken. Dankzij de goed geïnformeerde sprekers hebben we een goed inzicht gekregen in de recente praktijk van de aanpak van matchfixing.