HSD Campus
Wilhelmina van Pruisenweg 104
2595 AN Den Haag

+31 (0)70 204 50 11
info@iffc.nl

Word participant! Sluit nu aan bij het unieke netwerk van bij fec-bestrijding betrokken partijen (publiek, privaat, en kennisinstellingen)!

Schrijf je nu in!

Agenda 20-09-2019 Fraudefietstocht Rotterdam    |    Vlogs Dag van de Fraudeonderzoeker 2019    |    Agenda 03-10-2019 FRAUDE FILM FESTIVAL 2019    |    Nieuwsberichten Accountancy in beweging    |    Nieuwsberichten YFC bijeenkomst - Ondermijning in sport; matchfixing    |    Nieuwsberichten Basisopleiding Fraudeonderzoek    |    Nieuwsberichten Dag van de Fraudeonderzoeker 2019    |    Nieuwsberichten Geen IT'ers, maar Avengers    |    Nieuwsberichten Fraudefietstocht 2019 - Rotterdam

Bestrijding van Financial Economic Crime

Donderdag 1 juni 2017 vond op Landgoed Groot Kievitsdal in Baarn het Risk & Compliance Jaarcongres 2017 plaats. De bestrijding van financieel-economische criminaliteit was het thema van deze interessante dag, waarbij het IFFC als event partner betrokken was. 

Interactie

Het congres werd geopend door Congresvoorzitter Michel Klompmaker en Content Director Michael van Woerden, waarna men de keuze had tussen twee interactieve lunchworkshops. De ene ging over het Data Compliancy in de cloud en het omgaan met GDPR, de andere over datamanagement vanuit een zogenoemd ‘holistisch’ perspectief

Publiek-private samenwerking

Vervolgens spraken Aldo Verbruggen en Juliëtte van Doorn tijdens het interactief plenair programma. Vanessa Liem van het IFFC maakte deel uit van het Expert Panel tijdens deze sessie. Hierbij werd onder andere gesproken over de samenwerking en informatiedeling tussen private en publieke partijen in de bestrijding van financieel-economische criminaliteit en gaf Vanessa haar visie over deze kwestie.: “Het is hoopvol om te zien dat het wantrouwen langzaam aan plaats maakt voor vertrouwen en publieke en private partijen steeds meer met elkaar gaan samenwerken, maar we zijn er nog lang niet.” 

Casus

Na de interactieve plenaire sessie kon men kiezen tussen twee case studies. De eerste betrof een onderzoek naar de zogenoemde ‘compliance monitor’ die in de VS wordt gebruikt. De tweede case study ging over de toepassing van SIRA gericht op transactiemonitoring. 

FEC-bestrijding: Europees perspectief

De laatste sessie voor het diner betrof de bijdrage van Evert-Jan Lammers over de bestrijding van financieel economische criminaliteit vanuit Europees perspectief. Hij sprak over de laatste ontwikkelingen in Brussel ten aanzien van wetgeving rond de bestrijding van financieel economische criminaliteit. Het congres werd tijdens het diner afgesloten met een buitengewoon interessant professorendebat tussen Prof. Mr. Dr. Wim Huisman en Prof. Dr. Erik van de Loo. Daarbij kwamen een aantal opmerkelijke invalshoeken ter sprake en werd de zaal aan het denken gezet over onder andere de rol van bestuurders en bedrijfscultuur. Al met al was het een zeer geslaagd evenement.