HSD Campus
Wilhelmina van Pruisenweg 104
2595 AN Den Haag

+31 (0)70 204 50 11
info@iffc.nl

Wilt u op de hoogte blijven van alle IFFC-activiteiten?

Meld u aan voor de nieuwsbrief!

Agenda 20-09-2019 Fraudefietstocht Rotterdam (VOL!)    |    Nieuwsberichten YFC bijeenkomst - Ondermijning in sport; matchfixing    |    Nieuwsberichten Accountancy in beweging    |    Nieuwsberichten Fraudefietstocht 2019 - Rotterdam    |    Nieuwsberichten Geen IT'ers, maar Avengers    |    Nieuwsberichten Dag van de Fraudeonderzoeker 2019    |    Nieuwsberichten Basisopleiding Fraudeonderzoek    |    Agenda 03-10-2019 FRAUDE FILM FESTIVAL 2019    |    Vlogs Dag van de Fraudeonderzoeker 2019

DE VITALE SCHAKELS IN DE CRIMINELE INDUSTRIE

Op 7 maart 2019 vond het eerste IFFC Fraudecafé van 2019 plaats, dit keer over de Vitale Schakels in de Criminele Industrie, ofwel het opsporen en bestrijden van criminele netwerken.

Jeroen van den Broek (Taskforce Brabant Zeeland) leidde de sessie in met een korte schets van het programma en de doelen van de bijeenkomst, namelijk leren van elkaar, de discussie aanwakkeren in het kader van kwetsbaarheden voor financiële dienstverleners, bewustwording van criminele geldstromen en effectieve PPS. Daarna werd het woord gegeven aan Frouwke Scholtens van het Bureau Financieel Toezicht (BFT).

‘Leg het spel stil…’

Aan de hand van een fictieve casus nodigde Frouwke het publiek uit om ‘het spel stil te leggen’ doormiddel van een gele of rode kaart. Zo werd het publiek geprikkeld om mee te denken over de verantwoordelijkheden van een administratiekantoor, binnen de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft), wanneer er verdachte omstandigheden ontstaan binnen een onderneming. Duidelijk werd dat er nog veel te doen valt als het gaat om bewustwording creëren in het kader van ‘Know Your Customer’. Bij het spel hoorde een prijs; een snoeppot vol met ‘zwart geld’ en ‘steekpenningen’ (muntdrop) voor een gelukkige deelnemer.

Ontroerend goed

De sessie werd vervolgd door een interessante presentatie van Jan Boelhouwer (Burgemeester, gemeente Gilze en Rijen) waarbij hij inzoomde op de problematiek rondom ‘onroerend goed als grootste witwasmachine van dit moment’. Hij schetste de uitdagingen waar zijn gemeente mee te kampen heeft rondom hennepteelt, spookwoningen, uitzendbureaus die panden opkopen en verhuren aan gastarbeiders waar veel geld mee gemoeid is en het bestrijden van ondermijning binnen de huidige wet- en regelgeving. De burgermeester zocht dringend naar antwoorden over hoe financieel- economische criminaliteit (fec) kan worden bestreden en belofte om diegene die het antwoord had een snoeppot met ‘zwartgeld’ en ‘steekpenningen’ na te sturen.

Opensource data

De presentatie van Eric Hertogh (Smartcell Finding the Money, Taskforce) schudde het publiek zeker wakker om na te denken over de implicaties van het gebruik van methodieken waarbij opensource data wordt ingezet voor het verkrijgen van inzicht en context in het signaleren van vitale spelers en netwerken.

Trends

Andrea Wiegman (Trends4fi, FIOD) gaf tot slot, een blik op wat volgens haar de 5 belangrijkste trends in het fenomeen fec zijn. Wat zij signaleert is dat in de laatste 10 jaar wij veel transparanter en opener zijn geworden maar tegelijkertijd is er ook sprake van geslotenheid en secrecy. Verder heeft de groeiende sociale ongelijkheid impact op FEC en is de impact hiervan duidelijk zichtbaar op straat. Welke manieren zijn er in parallelle economieën om geld te verdienen? En weinig vertrouwen in instituten, is niet goed voor fraude-ontwikkeling. Ook de onzichtbaarheid van FEC, het steeds slimmer kunnen verhullen, gaf ze als trend aan. ‘Er is veel te doen.’, aldus Andrea, ‘Het is geen makkelijke klus en het begint met awareness. We moeten niet naar elkaar gaan wijzen wie z’n werk niet goed doet, we moeten ook gezamenlijk de aanpak organiseren. Daar liggen kansen.’

Facilitators, meld u!

Ter afsluiting deed Jeroen van den Broek een oproep aan alle aanwezigen om vooral samen een eerlijk ‘spel’ aan te gaan waarin partijen samen het verschil maken en openstaan om met facilitators op te trekken in de strijd tegen fec.

Als reactie op een opmerking vanuit het publiek om vooral ook met de intermediairs en de bewuste vitale schakels te spreken gaf Jeroen aan deze mogelijkheid graag uit te voeren in een eventueel vervolg-Fraudecafé.

I-lab

Frans Copini (IFFC directeur ai.) voegde als laatste toe dat er behoefte is om dwarsverbanden aan de orde te stellen en nodigde men uit om vooral contact op te nemen met het IFFC met ideeën en thema’s om de discussie met elkaar verder te voeren. Frans introduceerde ook het nieuwe door het IFFC opgerichte I-lab en sprak de wens uit meer in discussie te willen gaan over de ethische principes bij het inzetten van dergelijke middelen bij het signaleren van fec.

Deze interessante middag werd afgesloten met een netwerkborrel dat zowel deelnemers als sprekers in de gelegenheid stelde verder met elkaar in gesprek te gaan over de opgedane indrukken en om inspiratie op te doen over hoe we samen een veiliger en integere maatschappij kunnen realiseren.

News over criminele netwerken