HSD Campus
Wilhelmina van Pruisenweg 104
2595 AN Den Haag

+31 (0)70 204 50 11
info@iffc.nl

Wilt u op de hoogte blijven van alle IFFC-activiteiten?

Meld u aan voor de nieuwsbrief!

Nieuwsberichten Basisopleiding Fraudeonderzoek    |    Nieuwsberichten YFC bijeenkomst - Ondermijning in sport; matchfixing    |    Agenda 03-10-2019 FRAUDE FILM FESTIVAL 2019    |    Nieuwsberichten Geen IT'ers, maar Avengers    |    Agenda 20-09-2019 Fraudefietstocht Rotterdam (VOL!)    |    Nieuwsberichten Fraudefietstocht 2019 - Rotterdam    |    Nieuwsberichten Dag van de Fraudeonderzoeker 2019    |    Vlogs Dag van de Fraudeonderzoeker 2019    |    Nieuwsberichten Accountancy in beweging

VERSLAG IFFC FRAUDECAFÉ ONDERMIJNING | PROJECT HOLSTEINER: DE PUBLIEK-PRIVATE ONDERMIJNINGSAANPAK IN EEN ‘SUPERMARKT VOOR CRIMINELEN’

Op 20 september 2019 waren Stadsmarinier Rien van der Steenoven en Just Rademacher, projectleider Ondermijning van de politie Rotterdam, te gast bij het derde IFFC-fraudecafé van 2018 om te vertellen over project Holsteiner.

Wat meteen opviel is de ongelofelijke toewijding en het doorzettingsvermogen van de heren en alle betrokken partijen om dit industriegebied tot een veilig en economisch succesvol bedrijventerrein te maken, waar eerlijke ondernemers hun creativiteit en ideeën in bedrijvigheid kunnen vertolken. 

Wat is Project Holsteiner?

Project Holsteiner is een integraal samenwerkingsverband tussen de gemeentes Rotterdam en Schiedam en verschillende overheidsdiensten; in het leven geroepen in 2014 na ernstige signalen van ondermijnende en criminele activiteiten op bedrijventerrein Spaanse- en ’s Gravenlandse Polder. Geschat is dat op dit industriegebied, een van de grootste van oost Europa, met 20% van de ruim 1000 bedrijven iets mis is. Genoeg was genoeg, het was tijd om “alle misstanden aan te pakken.''

Er zijn o.a. drugslabs, hennepkwekerijen en malafide autobedrijven opgerold, oneigenlijk gebruikte opslagboxen zijn geruimd en is er gevolg gegeven aan een aantal zaken van fraude en witwassen.

Door de korte lijnen met de burgermeester en andere systemen die in werking zijn gezet, zijn speciale ambtenaren, zoals Stadsmariniers, in staat daadkrachtig en acuut op te treden en hulp van de relevante hulpdiensten in te schakelen wanneer nodig. Het ultieme doel: vervanging van malafide ondernemers met bonafide en eerlijke ondernemers. 

Er worden allerlei middelen ingezet; zoals grootschalige transportcontroles, invallen en wordt er gewerkt met een focusstructuur om risicobranches aan te pakken en wordt ook actief gewerkt aan herontwikkeling van het bedrijventerrein door consequent een cyclus te volgen van schoonmaak, handhaven, slopen en bouwen.

Successen 

Dit heeft succes; zo is er al door tal bonafide ondernemers geïnvesteerd in het gebied en melden zich steeds meer eerlijke ondernemers die graag verloederde panden omtoveren tot succesvolle en winstgevende bedrijven. Gevestigde ondernemers zijn blij met de ontwikkelingen, zoals te zien is in deze aflevering van Brandpunt

De aanpak gaat door, criminaliteit en ondermijning zal nooit verdwijnen, de hoop is dat de positieve ontwikkelingen een uitdijend effect zullen hebben en dat door de steeds grotere aantal bonafide bedrijvigheid in het gebied, de ondermijning zal blijven afnemen. 

Er worden interventies gepleegd op allerlei niveaus en er worden keuzes gemaakt; soms is het balen dat bepaalde situaties niet hard kunnen worden gemaakt, informatie is immers geen feit. Maar de trots is groot voor de successen die wél worden geboekt. Er wordt gestuurd op heterdaad omdat zo’n situatie onmiddellijke afhandeling vereist.

“Het gaat om de feiten, niet de informatie, maar de feiten dusdanig rangschikken dat succes niet uit kan blijven” aldus Rien. “Wat is nodig om die feiten te rangschikken? De criminele kaart! Er is een netwerk georganiseerd van alertheid, nu moet er worden gezocht naar de ongebruikelijke transacties, naar het vastgoednetwerk en de criminele individuen die zich op de plattegrond bewegen.”

Een oproep

Logischerwijs wordt werkgelegenheid verder ontwikkeld, er is heel veel vraag naar capaciteit en veel aanbod maar de twee matchen niet altijd. 

De presentatie werd afgesloten met een oproep naar mensen/organisaties met budget, kennis, trainees en mensen die wetenschappelijk kunnen onderzoeken om contact op te nemen om de aanpak van ondermijning te blijven ontwikkelen en uitbreiden in dit gebeid! En wellicht ook andere gebieden?! Denkt u te kunnen bijdragen aan dit soort projecten? Neem dat met ons contact op via de mail.