HSD Campus
Wilhelmina van Pruisenweg 104
2595 AN Den Haag

+31 (0)70 204 50 11
info@iffc.nl

Word participant! Sluit nu aan bij het unieke netwerk van bij fec-bestrijding betrokken partijen (publiek, privaat, en kennisinstellingen)!

Schrijf je nu in!

Agenda 03-10-2019 FRAUDE FILM FESTIVAL 2019    |    Vlogs Dag van de Fraudeonderzoeker 2019    |    Agenda 19-06-2019 Fraudecafé – Cryptocurrency-fraude als toenemende uitdaging    |    Nieuwsberichten Dag van de Fraudeonderzoeker 2019    |    Nieuwsberichten Congres Kennisplatform Faillissementsfraude    |    Agenda 06-06-2019 YFC bijeenkomst - Ondermijning in de sport; matchfixing

IFFC Fraudecafé: Football leaks

Op donderdag 16 november vond het Fraudecafé : Football Leaks plaats waarbij Merijn Rengers en Hanneke Chin-a-fo ons een kijkje gaven in de wereld van de onderzoeksjournalistiek.

European Investigative Collaborations

Zij maken deel uit van het European Investigative Collaborations (EIC), een internationale groep onderzoeksjournalisten gevormd uit mensen van Der Spiegel, Mediapart, Dagens Nyheter, The Romanian Centre for Investigative Journalism / The Black Sea, Politiken, Le Soir, El Mundo, L'Espresso, Expresso, Falter, NewsWeek Serbia and NRC.

Geheime financiële deals

Football leaks verwijst naar een data bestand van 1,9 terrabytes dat door een zekere John aan Der Spiegel was doorgegeven met informatie over geheime financiële deals, contracten, e-mails en brieven met betrekking tot het prof voetbal.  Samen met de overige partners werden deze documenten onderzocht.  Daarbij werd afgesproken welke scoops wanneer zouden worden gelanceerd.  

Integriteit

De grenzen van de integriteit werden daarbij wel bewaakt.  Enkel datgene dat noodzakelijk was om de onregelmatigheden aan te kaarten, werd naar buiten gebracht.  
Is er sinds de bekendmakingen iets veranderd? Heeft het impact gehad? Nee. Wat voor de journalisten heel opvallend was, was de lauwe reactie die ze kregen van het Nederlandse publiek.  Waar er in de overige landen nogal fel gereageerd werd op alle onthullingen, bleef een soortgelijke reactie in Nederland uit.  Mensen vinden het allemaal niet zo erg want ze voelen er zelf niet genoeg van.