HSD Campus
Wilhelmina van Pruisenweg 104
2595 AN Den Haag

+31 (0)70 204 50 11
info@iffc.nl

Wilt u op de hoogte blijven van alle IFFC-activiteiten?

Meld u aan voor de nieuwsbrief!

Nieuwsberichten YFC bijeenkomst - Ondermijning in sport; matchfixing    |    Vlogs Dag van de Fraudeonderzoeker 2019    |    Nieuwsberichten Dag van de Fraudeonderzoeker 2019    |    Agenda 03-10-2019 FRAUDE FILM FESTIVAL 2019    |    Nieuwsberichten Geen IT'ers, maar Avengers    |    Agenda 20-09-2019 Fraudefietstocht Rotterdam    |    Nieuwsberichten Basisopleiding Fraudeonderzoek    |    Nieuwsberichten Fraudefietstocht 2019 - Rotterdam    |    Nieuwsberichten Accountancy in beweging

De (R)evolutie van Digitaal Bewijs

Verslag Fraudecafé 29|03|2018

Op donderdag 29 maart 2018 vond ons Fraudecafé over de (R)evolutie van Digitaal Bewijs plaats. Spreker Hans Henseler, lector Digital Forensics & E-Discovery bij Hogeschool Leiden, nam het publiek mee in de versmelting van de fysieke wereld en cyberspace. Deze eenwording zal naar verwachting alleen maar toenemen. 

Groei van digitale informatie

Tegenwoordig is digitaal bewijs bij alle soorten criminaliteit van belang en is er steeds meer digitale expertise bij de opsporingsdiensten nodig. Henseler liet zien dat digitale informatie een exponentiële groei doormaakt en zich zodoende iedere 18 maanden verdubbelt. Ook wordt er steeds meer data op en via sociale media kanalen opgeslagen. Met name Facebook en Google houden veel informatie over hun gebruikers bij. Een bijkomende ontwikkeling is dat onze (mobiele) telefoons steeds persoonlijker worden; onder andere doordat de locatie ervan meestal overeenkomt met de locatie van de eigenaar. 

The rise of artificial intelligence

Bovendien, liet Henseler interessante cijfers zien van het aantal apparaten dat in de toekomst met de online-wereld verbonden zal zijn. Verwacht wordt dat er in 2020 ongeveer 50,1 miljard apparaten in de online wereld functioneren en zodoende met elkaar in contact kunnen komen. Binnen huishoudens, maar ook de gezondheidszorg wordt steeds meer digitaal te werk gegaan. Een voorbeeld hiervan is de opkomst van ‘slimme’ assistenten in huis, zoals Google Home. Ook vervoersmiddelen kunnen steeds meer en accurater geanalyseerd worden op digitale informatie. ‘Bijvoorbeeld in het geval van de Costa Concordia die voor de Italiaanse kust kapseisde, zou je de vraag kunnen stellen: “Hoeveel deuren tussen waterdichte compartimenten stonden open tijdens het ongeluk terwijl ze volgens de instructies dicht hadden moeten staan?” Dit kan tegenwoordig allemaal onderzocht worden aan de hand van digitale informatie,’ zegt Henseler.

De vierde industriële revolutie

Volgens Henseler moet deze ‘rise of artificial intelligence’ gezien worden in de context van de vierde industriële revolutie. Een revolutie op basis van cyber-fysieke systemen, waarbij de computer zich ontwikkelt tot een verlengstuk in plaats van slechts een hulpmiddel. Een groot gevolg van deze revolutie is dat de rol van digitaal bewijs steeds groter wordt. Na het verzamelen en bewaren van digitaal bewijs wordt het vervolgens gebruikt ter reconstructie, onderzoek en interpretatie. Echter, hoe zou digitaal bewijs geïnterpreteerd moeten worden? Hier houdt Henseler zich mee bezig in zijn digitaal forensisch lab op de HSD Campus. Dit lab wordt gebruikt om forensisch ICT-experts op te leiden en kennis te laten maken met toegepast digitaal forensisch onderzoek.  

Noot: voor een pdf versie van het boekje “De (R)evolutie van Digitaal Bewijs”, klik hier