HSD Campus
Wilhelmina van Pruisenweg 104
2595 AN Den Haag

+31 (0)70 204 50 11
info@iffc.nl

Wilt u op de hoogte blijven van alle IFFC-activiteiten?

Meld u aan voor de nieuwsbrief!

Nieuwsberichten Fraudefietstocht 2019 - Rotterdam    |    Nieuwsberichten Geen IT'ers, maar Avengers    |    Vlogs Dag van de Fraudeonderzoeker 2019    |    Agenda 20-09-2019 Fraudefietstocht Rotterdam    |    Nieuwsberichten Accountancy in beweging    |    Nieuwsberichten Dag van de Fraudeonderzoeker 2019    |    Nieuwsberichten Basisopleiding Fraudeonderzoek    |    Nieuwsberichten YFC bijeenkomst - Ondermijning in sport; matchfixing    |    Agenda 03-10-2019 FRAUDE FILM FESTIVAL 2019

IFFC FRAUDECAFÉ DATA SCIENCE EN DETECTIE VAN DEVIANT GEDRAG

15|11|2018

Afgelopen donderdag vond een interessant en drukbezocht IFFC Fraudecafé plaats bij SAS Institute in Huizen. Frans Copini van het IFFC en André van der Meer van SAS Institute verwelkomden de deelnemers met een korte introductie op het thema Data Science en wat dit kan betekenen voor het opsporen en voorkomen van fraude op verschillende vlakken. Aan de hand van 4 sprekers werden verschillende praktijkvoorbeelden gegeven van deze mogelijkheden.
 

Een bijzondere toevoeging aan dit Fraudecafé was het ondertekenen van de participantenovereenkomst tussen het IFFC en SAS. Bert Broers, Regional Vice President van SAS en Arthur de Groot, Directeur van IFFC zetten met trots hun handtekening onder een samenwerking waarin zij hun bijdrage zullen leveren aan de bestrijding, preventie en aanpak van financieel-economische criminaliteit. 

BTW carrousel

De eerste spreker van dit Fraudecafé was Jerome Bryssinck (Director of Government Fraud Solutions, Advanced Analytics Business Unit) van SAS en voornamelijk werkzaam op Europees gebied, in Brussel.  Hij legde de werking van een BTW carrousel uit en hoe moeilijk het is om deze ‘serious and organised VAT Fraud’ op te sporen. Het opzetten van verschillende bedrijven, het doorsturen van geld over de grens en het vervolgens weer failliet laten gaan van deze bedrijven in een korte tijd, maakt het signaleren en opsporen lastig. 

Data Science

Jerome gaf aan, dat aan de hand van afwijkingen in data(verkeer) bepaalde situaties gedetecteerd kunnen worden welke nader onder de loep moeten worden genomen. Als voorbeeld gaf hij aan hoe Data Science een link kan leggen tussen het land waaruit een pakket wordt verstuurd en het land waar dit pakket wordt geproduceerd. Een cartridge die niet geproduceerd wordt in land A maar  hier wel vandaan verzonden wordt , roept natuurlijk vragen op. Data Science hielp in deze zaak bij de opsporing van wat achteraf een explosief bleek te zijn. 

Na nog een aantal voorbeelden vanuit de praktijk en vragen vanuit de zaal kwam Ivo van den Berg aan het woord. Werkzaam als Manager Business Intelligence and Analytics bij DSW Zorgverzekeraar legde hij uit welk voordeel zorgverzekeraars hebben bij het gebruik van Data Science. 
 

Zorgfraude

Ook binnen de zorgfraude geldt dat het achterhalen van ongebruikelijkheden in de data kan leiden tot het opsporen van fraude. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een tandartspraktijk die in de vakantieperiode, welke gebruikelijk een rustige periode is geen daling in het aantal declaraties of te declareren bedrag laat zien.  Een uitdaging binnen de zorgfraude ligt volgens Ivo in de samenwerking tussen de verschillende zorgverzekeraars, vooral in het geval wanneer klanten overstappen van de ene naar de andere zorgverzekeraar. 

Toepassing Big Data bij Gemeenten

Vervolgens gaf Hoki Fo, Manager Big Data bij de Gemeente Heusden aan dat door de beslissing ‘het gewoon te doen’ de gemeente een pilot van 2 jaar is gestart waarin Data Science wordt ingezet om te kunnen bekijken hoe deze kan worden toegepast en wat de potentiele impact hiervan zou kunnen zijn.  Al na 1 jaar bleek dit project zijn vruchten af te werpen en behaalde de Gemeente Heusden successen op het gebied van fraude bestrijding in de autosector. Zijn boodschap is dan ook, niet te lang erover nadenken, gewoon doen!

Als afsluiter van het Fraudecafé nam Eugene van Kampen het woord en gaf een kijkje in de software van SAS. Hoe werkt het en wat kan je er precies mee?

Na alle informatie te hebben vergaard werd het Fraudecafé afgesloten met een netwerkborrel waar de aanwezigen onder het genot van een hapje en drankje konden napraten over de inspirerende bijeenkomst. 

Het IFFC wil alle bezoekers, sprekers en uiteraard SAS bedanken voor een geslaagde bijeenkomst!