HSD Campus
Wilhelmina van Pruisenweg 104
2595 AN Den Haag

+31 (0)70 204 50 11
info@iffc.nl

Wilt u als eerst weten wanneer inschrijving mogelijk is?

Klik hier en scrol naar beneden om het bericht aan te vragen!

Agenda 10-12-2018 IFFC Participanten bijeenkomst    |    Projecten Project Trendwatch    |    Agenda 01-12-2018 Week van de Integriteit    |    Publicaties Criminele inmenging in sportverenigingen een probleem?!    |    Agenda 18-04-2019 Dag van de fraudeonderzoeker

18 apr 2019

Dag van de fraudeonderzoeker

Start om: 08:00

Meld u alvast aan om een update te ontvangen over het inschrijven voor de derde editie van de Dag van de Fraudeonderzoeker 2019. Het thema is ‘Waarheidsvinding en de verschillende hoedanigheden van de fraudeonderzoeker’ Deze pagina zal de komende tijd regelmatig bijgewerkt worden met informatie over de verschillende break-out sessies en sprekers. Mis het niet!

Het grote frauderen; ‘Op zoek naar de waarheid!’

- 18 april 2019 Fokker Terminal Den Haag

De 3e editie van de Dag van de fraudeonderzoeker heeft als thema: 

'Waarheidsvinding en de verschillende hoedanigheden van de fraudeonderzoeker'

Fraudeonderzoekers; je komt ze overal tegen, bij de overheid (politie, bijzonder opsporingsdiensten zoals FIOD, toezichthouders, inspecties, de belastingdienst, UWV, enz.) als in het bedrijfsleven (banken, verzekeraars, accountantskantoren, advocaten en curatoren, recherchebureaus, ICT bedrijven, consultancy, enz).

Allemaal willen we de onderste steen boven krijgen, het naadje van de kous weten; want je kunt tenslotte pas verder als je precies weet wat er gebeurd is! 

Fraudeonderzoekers hebben veel gemeen (opleiding, vaardigheden, werkwijze), maar de fraudeonderzoeken die zij uitvoeren kunnen zeer verschillend zijn van aard. Kortom, het landschap van de fraudeonderzoeker is een bonte schakering van diverse soorten onderzoekers en onderzoeken.

Waar ligt in dit geval de sleutel tot succes? In hoeverre bevordert of belemmert een (publiek-private) samenwerking juist het fraudeonderzoek?

Fraudeonderzoekers willen graag van elkaar leren en de Dag van de fraudeonderzoeker is daarvoor een uitgelezen gelegenheid.

Key note

Het ochtendprogramma bestaat uit een key note presentatie van twee onderzoeksjournalisten die onderzoek hebben gedaan naar één van de grootste fraude- affaires uit de Nederlandse geschiedenis. Hun onderzoek betreft niet de gepleegde fraude zelf maar de vele onderzoeken die de laatste jaren zijn uitgevoerd naar deze fraude door fraudeonderzoekers van de overheid en het bedrijfsleven; van strafrecht tot faillissementsrecht, van aansprakelijkheid tot fiscaliteit. Vermoedelijk vele tientallen fraudeonderzoekers zijn al jaren doende om namens hun opdrachtgever de waarheid boven tafel te krijgen. Intussen zijn er al vele onderzoeksrapporten uitgebracht en tientallen juridische procedures gevoerd of nog aan de gang. Maar nog steeds is veel onduidelijk en zijn de fraudeurs niet ontmaskerd en berecht. 

De twee ervaren onderzoeksjournalisten hebben eigen onderzoek gedaan naar deze fraude en de vele soorten onderzoeken en onderzoekers die in dit dossier inmiddels hun opwachting hebben gemaakt. Ondersteund met beeldmateriaal geven zij op 18 april 2019 als primeur een onthullend inzicht in de verbeten jacht op de waarheid en de fraudeur(s). Ook de fraudeur is gehoord en komt aan het woord.

Aansluitend volgt een beschouwing van een van Nederlands bekendste rechtspsychologen over (deze) fraude en de kwaliteit van het onderzoek in Nederland.

De inleidingen van de onderzoeksjournalisten en de rechtspsycholoog zijn de opmaat naar een viertal streams met interessante presentaties en workshops.

Wilt u als eerste  horen wanneer u zich kunt inschrijven? Laat dan hier uw gegevens achter