HSD Campus
Wilhelmina van Pruisenweg 104
2595 AN Den Haag

+31 (0)70 204 50 11
info@iffc.nl

Wilt u op de hoogte blijven van alle IFFC-activiteiten?

Meld u aan voor de nieuwsbrief!

Agenda 03-10-2019 FRAUDE FILM FESTIVAL 2019    |    Nieuwsberichten YFC bijeenkomst - Ondermijning in sport; matchfixing    |    Nieuwsberichten Dag van de Fraudeonderzoeker 2019    |    Nieuwsberichten Fraudefietstocht 2019 - Rotterdam    |    Agenda 20-09-2019 Fraudefietstocht Rotterdam    |    Nieuwsberichten Geen IT'ers, maar Avengers    |    Nieuwsberichten Accountancy in beweging    |    Vlogs Dag van de Fraudeonderzoeker 2019    |    Nieuwsberichten Basisopleiding Fraudeonderzoek

DAG VAN DE FRAUDEONDERZOEKER 2018

Donderdag 26 april waren meer dan 400 bij fraudepreventie betrokken professionals van ruim 140 verschillende publieke en private organisaties aanwezig in de Fokker Terminal in Den Haag om deel te nemen aan de tweede editie van de Dag van de Fraudeonderzoeker. 

Keynote

De dag werd ingeleid door voorzitters Marianne van den Anker en Bob Hoogenboom die samen het belang van het vak van fraudeonderzoeker onderstreepten: zonder de fraudeonderzoeker krijgen criminelen vrij spel. Het hoofdthema was publiek-private samenwerking: “Samen doen, samen accelereren!”

Vervolgens was het woord aan Keynote spreker Andrew Fastow, oud-Enron-CFO, die ons meenam naar zijn werkelijkheid in 2001. Van CFO of the Year naar crimineel in een korte tijd en allemaal voor dezelfde handelingen. Hoe is het mogelijk dat men zich (onbewust) onethisch gedraagt terwijl de regels worden gevolgd? Een vraag die veel stof tot nadenken geeft. 

Na een korte pauze werd de openingssessie voortgezet met een paneldiscussie, geleid door Bob Hoogenboom,  met panelleden Chris van Dam, Hans Nelen, Fred Teeven en Adriaan van Dorp.

Tijdens de discussie gaven de panelleden hun visie op onderwerpen als fraude, een modeverschijnsel? en publiek-private samenwerking. Over één ding was iedereen het eens: fraudebestrijding is een zaak van IEDEREEN. 
Na de Openingssessie was er een moment op het Netwerkplein om de inleiding van Fastow en de discussies die volgden te laten bezinken en te bespreken, om te lunchen en natuurlijk om te netwerken. Een goed moment om op te laden en een keuze te maken uit de 15 verschillende middagsessies. 
 

Parallelle sessies

De middagsessies stonden in het teken van het vak van fraudeonderzoeker en de uiteenlopende onderwerpen waar de fraudeonderzoeker in de dagelijks leven mee in aanraking kan komen. Denk aan onderwerpen zoals samenwerking, privacy, innovatie, onderzoeksmethoden, psychologie, ondermijning, en nog veel meer. De presentaties werden verzorgd door experts uit het gehele veld, een prachtig voorbeeld van kennisdeling. 

Fraudecasuïstiek

Robert Werts van de politieacademie maakte tijdens zijn presentatie Fraudecasuïstiek: een college over buitenlandse rechtspersonen een juridische vergelijking tussen enkele “Europese” vennootschappen zoals de Engelse ltd en de Luxemburgse SA en de meer exotische structuren zoals International Business Company en de Trust. Dit aan de hand van voorbeelden van concrete misbruiksituaties en de betekenis voor de financiële opsporing. 
 

Publiek-private samenwerking in de praktijk gebracht

Jos Vonk van Allianz gaf antwoord op vragen omtrent rollen en handelingen in relatie tot samenwerking van verzekeraars met publieke partijen tijdens zijn presentatie Publiek-private samenwerking in de verzekeringswereld: Fraude casuïstiek “Leven”.

Follow the Money / Asset Tracing

Tijdens deze sessie namen Thomas Muntz en Karlijn Kuijpers van Platform Investico Onderzoeksjournalistiek onder de loep en legde Lars van de Ven van AFM ons het een en ander uit over Initial Coin Offerings.
 

De nieuwe privacy wetgeving en de gevolgen voor het fraudeonderzoek

Een zeer goed bezochte sessie en ontzettend relevant gezien de invoering van de AVG steeds dichterbij komt. Godelieve Alkemade en Elif Kiesow Cortez van de Haagse Hogeschool gaven een presentatie over GDPR and fraud investigations. Tames Rietdijk van Business Forensics gaf een presentatie over het ‘W7 Standaard’ in relatie tot privacy en demonstreerde hoe de standaard voorziet in een adequate omgang met de privacy van verdachten en andere betrokkenen. Tot slot gaf Aaf Stuijt van het Ministerie van Financiën, op een interactieve manier uitleg over de Privacy Impact Assessment.

Psychologie & Rationalisatie

Niets interessanter dan meegenomen worden in het denkproces van de fraudeur, maar er is meer: tijdens deze sessie kregen we een kijkje in het denkproces van de fraudeonderzoeker. 

Jethro Vrouwenfelder leidde de sessie in met zijn presentatie ‘de Denkwereld van Fraudeurs’ waarna Inge Wetzer, van premium partner Hoffmann Bedrijfsrecherche, sprak over het belang van ‘impact’ in fraudepreventie door een betere kennis over hoe gedrag in elkaar zit. Dr. Inez Verwey RA van Nyenrode sloot af door een ieder een ‘spiegel voor te houden’ om antwoord te krijgen op de vraag ‘hoe word ik een (nog) effectieve(re) onderzoeker in fraude-land?’

Onderzoeksmethoden

Na een korte inleiding door Caroline Molenaar van KPMG, gaf de Nationale Politie een presentatie over Pionieren in de aanpak van ondermijning m.b.v. Organized Crime Fieldlabs waarin onderwerpen als de subtiliteit van ondermijning, cognitieve issues en dillema’s in deze aanpak voorbijkwamen. Paul Duijn presenteerde namens de FIOD en tot slot gaf Pieter van Huis van Bellingcat een kijkje in de onderzoeksmethoden die zij toepassen voor het verzamelen en analyseren van openbare bronnen in hun onderzoeken waaronder het onderzoek naar de toedracht van de MH17-ramp van maart 2015. 

Technologie & Innovatie

André Mikkers van PwC leidde deze sessie, waar Gina Doekhie van FOX-IT begon met haar presentatie Digitaal bewijs in het fraudeonderzoek, gevolgd door Jan-Kees Schakel van Sensing Clues Foundation. Hij vertelde een inspirerend verhaal over hoe smart sensors, big data, artifical intelligence en andere hightech worden ingezet in low-tech gebieden voor de bescherming van olifanten, neushoorns, tijgers en andere bedreigde diersoorten. Na een korte pauze, vervolgt de sessie met een presentatie van Cybersprint over Hoe Digital Risk Monitoring kan bijdragen aan fraudebestrijding. In deze presentatie werden praktische voorbeelden van nieuwe soorten onlinefraude behandeld. Wesley Vader van Lexence sloot de sessie met zijn presentatie over Bewijsbeslag: een relatief nieuw rechtsmiddel in het civiele recht dat ingrijpende gevolgen voor partijen in en buiten een (civiele) procedure kan hebben. Aan de hand van praktijkvoorbeelden werden de mogelijkheden en knelpunten van het (digitale) bewijsbeslag behandeld.
 

Fraude en witwassen

Marijke Kaptein van Bureau Financieel Toezicht (BFT) nam ons mee, aan de hand van de actuele praktijk, in de toezichtsaanpak door het BFT. De Financial Intelligence Unit (FIU) gaf ons een kijkje in een fraude onderzoek wat gestart is op basis van verdachte transacties, gemeld bij de FIU-Nederland. 

Ondermijning en Finec

Aan de hand van concrete praktijkvoorbeelden, sprak Gerjan van Dam van het Actiecentrum Ondermijning Oost-Brabant / Bestuurlijk Ondersteuningsteam (BOT) over de ‘lessons learned’ voor een actiegerichte, integrale aanpak van fraude waarna Joost Marée van de Belastingdienst een aantal zaken toelichtte waarbij sprake is van ondermijning. Zaken waarbij zowel de Belastingdienst maar ook ander publieke en private partijen, schade dan wel overlast van ondervinden. Hij onderstreepte met zijn presentatie Ondermijning – aanpak door de Belastingdienst nogmaals het belang van publiek-private samenwerking

Science Fiction denken als strategische tool

Deze FIOD workshop werd gegeven door Andrea Wiegman van de FIOD. Zij vertelde meer over haar werk en hoe je scifi denken als strategische tool kunt inzetten om nog meer fraude te detecteren.
 

Jaarrekeninglezen & Red Flags voor non-financials 

Inge -Lisa Toxopeus van Hermes Advisory gaf een praktisch workshop over het herkennen van Red Flags en dat dit begint bij het snappen van de logica van een jaarrekening én het kunnen leggen van relevante kruisverbanden. 

De Zorgdetectives

Gedurende de middag werd tweemaal de documentaire van Nikki van der Westen, winnaar van de Fraude Film Festival Aanmoedigingsprijs 2015, getoond. De documentaire liet zien hoe het onderzoeksteam van zorgverzekeraar DSW optreedt tegen fraude in de thuiszorg. De hoofdpersoon uit de film, Gea, was ook aanwezig en beantwoordde vragen uit de zaal.

Weer een geslaagde editie

Na alle interessante sessies en een berg aan informatie, was er volop gelegenheid om indrukken te verwerken en na te praten met bestaande en nieuw opgedane contacten tijdens de netwerkborrel. Een fijne afsluiting van een geslaagde dag en een goed begin van Koningsdag.

Heel graag tot in 2019!

Vlogs

Nieuws

Maak kennis met de sprekers van de Dag van de Fraudeonderzoekers 2018