HSD Campus
Wilhelmina van Pruisenweg 104
2595 AN Den Haag

+31 (0)70 204 50 11
info@iffc.nl

Wilt u op de hoogte blijven van alle IFFC-activiteiten?

Meld u aan voor de nieuwsbrief!

Agenda 20-09-2019 Fraudefietstocht Rotterdam    |    Nieuwsberichten Fraudefietstocht 2019 - Rotterdam    |    Nieuwsberichten Dag van de Fraudeonderzoeker 2019    |    Agenda 03-10-2019 FRAUDE FILM FESTIVAL 2019    |    Nieuwsberichten Geen IT'ers, maar Avengers    |    Nieuwsberichten Basisopleiding Fraudeonderzoek    |    Nieuwsberichten Accountancy in beweging    |    Vlogs Dag van de Fraudeonderzoeker 2019    |    Nieuwsberichten YFC bijeenkomst - Ondermijning in sport; matchfixing

‘OFFSHORESTRUCTUREN ZIE JE PAS ALS JE HET DOORHEBT’ 

Een interview met directeur Jan van Koningsveld van het Offshore Kennis Centrum, door Lex van Almelo voor het IFFC, 2019

In meer dan de helft van de strafrechtelijke fraudeonderzoeken stuiten rechercheurs van de FIOD en de Nationale recherche op offshore structuren. Ook Willem Holleeder en Jan Dirk Paarlberg gebruikten offshore dienstverlening om transacties te verhullen. Op de Dag voor de Fraude Onderzoeker leert directeur Jan van Koningsveld van het Offshore Kennis Centrum de deelnemers verhullingsstructuren te herkennen en doorbreken. En hij laat zien hoe de financiële offshore de waarheid verhult. 

Van Koningsveld deed vijfentwintig jaar fraudeonderzoek bij de FIOD. In 2015 promoveerde hij aan de Tilburg University op De offshore wereld ontmaskerd. De combinatie van praktische en wetenschappelijke ervaring gebruikt hij op de Dag van de Fraude Onderzoeker om meer kennis te verspreiden over offshorestructuren en offshore dienstverlening, bijvoorbeeld over de inzet van nominee directors. ‘Mijn motto is dat van Johan Cruijff: je ziet het pas als je het door hebt. Dat geldt zeker voor offshorestructuren,’ zegt hij.

Er wordt steeds meer gefraudeerd met behulp van zulke structuren. Bij beleggingsfraude, belastingfraude, corruptie en witwassen worden altijd offshore vennootschappen gebruikt om de waarheidsvinding te verhullen. In 54% van de strafrechtelijke fraudeonderzoeken door de FIOD en de Nationale recherche stuiten rechercheurs op offshore vennootschappen.

Om uit te leggen hoe je die kunt herkennen, put Van Koningsveld uit dossieronderzoeken, uit de Panama Papers en uit LuxLeaks. Ook Holleeder komt voorbij. De Neus perste ‘onderwereldbankier’ Endstra geld af dat werd betaald via Paarlberg. Van Koningsveld ontleedt één van de tien betalingen. Daarbij kwam een bedrag van 3,2 miljoen euro via een Duitse en een Nederlandse bank, via twee Zwitserse banken en via een Nederlandse notaris terecht in Amsterdams vastgoed. De bankrekeningen stonden op naam van offshore vennootschappen in Anguilla, de Nederlandse Antillen, Panama en de Britse Maagdeneilanden.

Jan van Koningsveld: ‘De recente onthullingen over de Trojka Laundromat en de corruptiecasus 1MDB laten ook weer zien dat misbruik maken van offshore dienstverlening een structureel probleem is. Maar er is helaas nog steeds onvoldoende bewustwording en kennis over deze bijzondere bedrijfstak.’

In de workshop komt Van Koningsveld ook met een fictieve casus. ‘De deelnemers krijgen een stuk papier met informatie en moeten met hun buurman of buurvrouw vertellen wat zij erin zien. Kijk naar de rol die mensen spelen, maak een tijdlijn, kijk naar de structuur, naar de offshore entiteiten en landen die daarbij betrokken zijn en probeer verbanden te leggen tussen de verschillende feiten. In iedere fraudezaak veranderen wel de gepresenteerde feiten, maar de verhullingsmethoden blijven hetzelfde. Om de strafrechter te overtuigen moet je de werkelijke feiten boven water krijgen. Dat is normaal al moeilijk, maar in zaken waarbij de offshorewereld is betrokken is dat extra lastig.’

Jan van Koningsveld

Mr. dr. T.J. (Jan) van Koningsveld (1950) is sinds 2010 directeur van het Offshore Kenniscentrum (OKC). Het bijzondere aan Jan is dat hij zijn jarenlange praktijkervaring combineert met zijn uitgebreide juridische en wetenschappelijke kennis. OKC is gespecialiseerd in trainingen en onderzoek op het gebied van financiële offshore wereld in relatie met belastingfraude, corruptie en witwassen (www.okc.nl) 

Jan heeft meer dan 25 jaar ervaring op het gebied van financieel rechercheren. Vooral in relatie met misbruik van (buitenlandse) rechtspersonen. Van 1986 tot 2010 was hij werkzaam bij de FIOD, de opsporingsdienst van de Belastingdienst.  Hij was belast met het voorbereiden en uitvoeren van strafrechtelijke onderzoeken naar allerlei vormen van financieel-economische fraude zoals belastingfraude, beleggingsfraude, corruptie, oplichting, faillissementsfraude en het witwassen van de hieruit verkregen gelden. Deze onderzoeken hadden vaak een internationale component zodat hij veel rechtshulpverzoeken heeft gedaan aan ongeveer 20 verschillende belastingparadijzen in de wereld. Mede hierdoor heeft hij veel praktische ervaring opgedaan met buitenlandse rechtspersonen, trusts, trustkantoren en offshore-dienstverlening. Tevens heeft hij geparticipeerd in diverse multidisciplinaire onderzoeksteams die onderzoek hebben verricht naar georganiseerde misdaad in Nederland. 

Bekijk hier de breakoutsessie waar Jan spreker van is

Naar profiel