HSD Campus
Wilhelmina van Pruisenweg 104
2595 AN Den Haag

+31 (0)70 204 50 11
info@iffc.nl

Word participant! Sluit nu aan bij het unieke netwerk van bij fec-bestrijding betrokken partijen (publiek, privaat, en kennisinstellingen)!

Schrijf je nu in!

Publicaties Criminele inmenging in sportverenigingen een probleem?!    |    Blogs A plea for an ex parte disclosure order     |    Blogs 2019: Wauw!    |    Projecten Project Trendwatch    |    Agenda 07-03-2019 Fraudecafé: Vitale Schakels in de Criminele Industrie    |    Evenement Dag van de Fraudeonderzoeker

Laat opsporingsteams delen in de opbrengsten

Een interview met oud-staatssecretaris en fraudepreventieadviseur Fred Teeven, door Lex van Almelo voor het IFFC, 2018

Hoe voorkom je dat de aandacht van het Openbaar Ministerie en opsporingsdiensten voor fraude verslapt en het wiel daarna opnieuw moet worden uitgevonden? ‘Asset sharing,’ zegt voormalig FIOD-rechercheur, oud-officier van justitie en gewezen staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven. Op de Dag van de Fraude Onderzoeker reflecteert hij op veertig jaar fraudebestrijding.

Wat typeert volgens u die veertig jaar fraudebestrijding?

Golfbewegingen. In 1980 ben ik begonnen bij de FIOD. Ik deed in 1983 mee aan de inval bij Slavenburg’s Bank, waar criminelen zwartgeldrekeningen aanhielden. En in 1985 was ik betrokken bij het onderzoek naar zwart geld bij Ajax. Sindsdien heb ik de aandacht voor fraude zien toenemen als zich een grote fraudezaak aandiende, om vervolgens te zien dat het lager op de agenda raakte, omdat er nieuwe prioriteiten kwamen. Die zijn natuurlijk ook belangrijk, maar op deze manier moet je steeds opnieuw het wiel uitvinden.

Er is nu toch een Rijksbrede aanpak?

Dat loopt ook weg… Als je telkens opnieuw moet investeren in fraudebestrijding zijn de investeringen snel afgeschreven. Er is wél altijd aandacht voor witteboordencriminaliteit als die samenloopt met georganiseerde misdaad. Tegenwoordig noemen ze dat ondermijning. Zo kwam vastgoedhandelaar Paarlberg in beeld door het onderzoek naar Holleeder. Paarlberg werd acht jaar geleden veroordeeld voor belastingfraude, oplichting en het witwassen van de 17 miljoen die Holleeder had afgeperst van Willem Endstra.

Hoe krijg je structurele aandacht voor fraude?

Een middel zou asset sharing kunnen zijn. Dan mogen de recherche en bijzondere opsporingsdiensten een deel van de opbrengsten houden, zoals auto’s, financiële middelen, huizen, kantoorpanden… In het Amerikaanse systeem is het een effectief middel, maar het is ook een vervuilend middel. 

Is er voldoende deskundigheid bij de recherche?

Een punt is dat hoog gekwalificeerde financiële rechercheurs moeten samenwerken met algemene rechercheurs. Daarbij zie je niet alleen een verschil in deskundigheid, maar ook in salaris. Dat probleem is in die veertig jaar nog steeds niet opgelost.

Werkt u nog als buschauffeur?

Ja, ik werk nog steeds een aantal uren in de week op de bus in Haarlem en omstreken. Maar ik heb samen met een partner ook een adviseringsbedrijf op het gebied van risk management. Wij adviseren bedrijven over de risico’s van interne, personele en financiële fraude en over cyberrisico’s. Zo is een schoonmaker met een emmer water voor een datacenter een groter risico dan een hacker.

Fred Teeven is panellid in de keynote sessie.