HSD Campus
Wilhelmina van Pruisenweg 104
2595 AN Den Haag

+31 (0)70 204 50 11
info@iffc.nl

Wilt u op de hoogte blijven van alle IFFC-activiteiten?

Meld u aan voor de nieuwsbrief!

Agenda 03-10-2019 FRAUDE FILM FESTIVAL 2019    |    Vlogs Dag van de Fraudeonderzoeker 2019    |    Nieuwsberichten Dag van de Fraudeonderzoeker 2019    |    Nieuwsberichten YFC bijeenkomst - Ondermijning in sport; matchfixing

De Fraudeonderzoeker, de Ethics & Compliance Officer en de poortwachtersfunctie

Tijdens deze sessie bekijken we de activiteiten van de Ethics & Compliance Officer en de raakvlakken met het werk van de Fraudeonderzoeker. 

Het is het doel van de Ethics & Compliance Officer om de reputatie van de organisatie te beschermen, bijvoorbeeld door ervoor te zorgen dat deze zich aan de wet- en regelgeving houdt.  Belangrijke elementen van een effectief compliance- en integriteitsprogramma zijn compliance monitoring en de klokkenluiderprocedure. De Ethics & Compliance Officer ontvangt daaruit geregeld signalen die nader onderzocht moeten worden, bijvoorbeeld door een fraudeonderzoeker. Hoe loopt die samenwerking? Wanneer schakel je een interne onderzoeker in en wanneer een externe? Geert zal enkele ervaringen uit de praktijk delen. 

Van controlerend accountants wordt in toenemende mate verwacht dat zij bij hun audits gedrag- en cultuurelementen meenemen. Ook de Ethics & Compliance Officer houdt zich bezig met gedrag en cultuur. Hoe doen we dat?

De afgelopen maanden is er in het FD een discussie gevoerd over de poortwachtersfunctie van de externe accountant. Forensische accountants zouden ingeschakeld moeten worden om te checken of de klant betrokken is bij vormen van fraude. Van financiële instellingen wordt ook verwacht dat zij een poortwachtersfunctie vervullen. Daarbij speelt de Ethics & Compliance Officer een cruciale rol. Kunnen wij de hoge verwachtingen wel waarmaken? Dit wordt besproken aan de hand van een case-studie. 

Tot slot zal Geert nog wat woorden wijden aan de governance van compliance en enkele radicale suggesties doen. 

Klik hier om te registreren voor deze sessie. 

Keer terug naar het programma

 

Geert Vermeulen

Geert Vermeulen is werkzaam als zelfstandig adviseur, docent en interimmer op het gebied van compliance en integriteit met zijn bedrijf ECMC (Ethics & Compliance Management & Consulting). Eerder was hij directeur bij het Nederlands Compliance Instituut, Global Head of Compliance bij Damco (in de logistiek) en Chief Compliance Officer Aon EMEA (in de verzekeringen). Geert spreekt en schrijft regelmatig over compliance en integriteit en is oud-voorzitter van de Vereniging van Compliance Officers (VCO). Hij is de oprichter en voorzitter van de Kennistafel Financial Economic Crime van de VCO, lid van de Kennistafel Gedrag en Cultuur en van de adviescommissie voor de Compliance Minor aan de Haagse Hogeschool. En van het IFFC, uiteraard!

Klik hier om naar de break-out sessie te gaan. 

Naar profiel

Interview

Artikel