HSD Campus
Wilhelmina van Pruisenweg 104
2595 AN Den Haag

+31 (0)70 204 50 11
info@iffc.nl

 

Nieuwsberichten Dag van de Fraudeonderzoeker 2019    |    Agenda 03-10-2019 FRAUDE FILM FESTIVAL 2019    |    Nieuwsberichten Geen IT'ers, maar Avengers    |    Nieuwsberichten YFC bijeenkomst - Ondermijning in sport; matchfixing    |    Vlogs Dag van de Fraudeonderzoeker 2019    |    Nieuwsberichten Accountancy in beweging

Ton Daniels

Ton Daniels heeft meer dan 30 jaar in de internationale fiscale adviespraktijk gewerkt. Eerst bij Baker & McKenzie en daarna bij EY. Daarnaast is Ton hoogleraar Europees belastingrecht aan Nyenrode Business Universiteit. De focus is op de internationale fiscaliteit van de financiële sector en de fiscale rapportage- en onderzoekverplichtingen voor financiële instellingen; de Foreign Account Tax Compliance Act, de Common Reporting Standards en Qualified Intermediary. Het gaat daarbij ook om de relaties met KYC/AML, fiscale integriteit, de rol van intermediairs en de toepassing van data analytics op deze terreinen.  

Waarom een bijdrage aan het instituut

Belastingfraude is een belangrijke vorm van de financieel-economische criminaliteit. De Europese Commissie schat de BTW-fraude in de EU alleen al op meer dan € 150 miljard per jaar. Witwassen en financieel – economische criminaliteit is een belangrijke component van de ondermijning. Tenslotte is het belangrijk om de reputatie van Nederland als een land met een integere financiële sector te beschermen. Die reputatie staat onder druk in de wereldwijde maatschappelijke discussie over rond belastingontwijking, agressieve fiscale planning en een rechtvaardige belastingheffing. Vanuit mijn internationale ervaring wil ik een bijdrage leveren aan de publiek-private samenwerking bij het bestrijden van belastingfraude en wil ik mijn kennis inbrengen om te komen tot een integrale benadering van de vraagstukken omtrent KYC/AML en fiscale integriteit en bij de bescherming van het lokale gezag en de internationale reputatie van Nederland.