top of page
top
FinCrimeWeek Logo wit Verticaal.png
18 - 21 APRIL 2023 
Een week in de ban van Financieel Economische Criminaliteit. Sprekers, workshops, inspiratie, online sessies en netwerken

MARCIA LUYTEN

DAGVOORZITTER

Marcia Luyten is schrijver, journalist, publicist en presentator. Marcia studeerde Bedrijfseconomie en Cultuur- en Wetenschapsstudies aan de Universiteit van Maastricht en volgde de Leergang Buitenlandse Betrekkingen aan Instituut Clingendael. Ze was van 1995 tot 2001 actief als schrijvend correspondent in Oeganda en Rwanda voor NRC Handelsblad en de Volkskrant . Daarnaast werkt zij als econoom, cultuurhistoricus en debatleider. In 2012 volgde Luyten Peter van Ingen op als VPRO-presentator van het televisieprogramma Buitenhof

18 april
Financial Crime Week 2023 wordt mede mogelijk gemaakt door
OPENING
STEVEN MAIJOOR, DNB

Steven Maijoor is per 1 april 2021 directeur toezicht. Hij is  verantwoordelijk voor Toezicht Banken, Toezicht Horizontale Functies en Integriteit en voor Juridische Zaken. Hij is lid van de Supervisory Board van de Europese Centrale Bank.

Voordat Steven lid werd van de directie van DNB was hij voorzitter van de European Securities and Markets Authority (ESMA) (2011 – 2021). Van 2004 – 2011 was hij directeur bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Daarvoor was hij verbonden aan de School of Business and Economics van de Universiteit Maastricht als hoogleraar bedrijfseconomie (1994 – 2004) en als decaan (2001 – 2004).

Conference
PROGRAMMA
18 APRIL
KEYNOTES
Anita van Dis.jpg
ANITA VAN DIS
OPENBAAR MINISTERIE
Algemene Rekenkamer.png
MARLOES WESSELINK & JOHAN VAN WILSEM
DE ALGEMENE REKENKAMER
CLAUDIA NAGEL
VRIJE UNIVERSITEIT VAN AMSTERDAM

OCHTEND

MIDDAG

BREAK-OUT SESSIES

FinCrime in cyberspace: Detecteren en Verstoren

BEC-off platform - interim results

200 constructies om 200 miljoen wit te wassen

In het brein van de bedrieger

Mark van Staalduinen

CLFW Cyber strategies

Naomi Keja, TNO

Vincent Stittelaar, Politie

Edje van Utrecht - 

Alias Dick Crijns, AMLC

Fraude Film Festival

Opleiding en training in FEC: hoe zijn professionals voorbereid op de uitdagingen van de toekomst

Jos Smits, SPV

Regie op Risk - Een One Crime Agenda voor de bestrijding van financieel economische criminaliteit

Adriaan van Dorp & Robert Hoekstra, ABN Amro

200 constructies om 200 miljoen wit te wassen

Edje van Utrecht - 

Alias Dick Crijns, AMLC

ESG en WWFT: Living together apart

Karin van Wingerde

Erasmus Universiteit

LET OP: Als je kiest voor de break-out sessie van Edje van Utrecht moeten beide sessies gekozen worden bij het registreren (ochtend en middag) omdat deze een vervolg van elkaar zijn. Het is verplicht om je van te voren aan te melden voor deze break-out. Het is dus niet mogelijk om deze sessie op de dag zelf te kiezen. 

iStock-178887582.jpg
MIDDAG KEYNOTE
Ronner.jpg
ELINE RONNER
BNR/NEW NARRATIVE

DE GROOTSTE BANKROOF ALLER TIJDEN

Wat gebeurt er als je cryptovaluta via een cryptobeurs gestolen worden? Het overkwam Eline Ronner, jarenlang redactioneel eindverantwoordelijk voor de podcasts van BNR Nieuwsradio en sinds 2021 medeoprichter van New Narrative. Eline volgde het spoor van haar gestolen bitcoins. Gedurende haar zoektocht stuitte zij op internationale criminele cybernetwerken, onverklaarbare transacties en interacties tussen onder- en bovenwereld waar zelfs geopolitieke elementen een rol lijken te spelen. In deze key-note speech neemt Eline je mee in een schimmige crypto wereld.

Image by Siora Photography
IFFC SCRIPTIEPRIJS 2023

Tijdens Financial Crime Week zullen we voor de tweede keer de IFFC Scriptieprijs uitreiken een student die een excellente scriptie heeft geschreven op het gebied van Financieel Economische Criminaliteit. 

LOCATIE & BEREIKBAARHEID

Circl is erg makkelijk bereikbaar met zowel Openbaar Vervoer als eigen vervoer. Vanaf het NS station Amsterdam Zuid loop je in vier minuten naar Circl. Op station Amsterdam Zuid stoppen ook metrolijn 51, metrolijn 50 en tram 5. Ook buslijn 62 stopt vlakbij, halte Hogewerf.

Toch met de auto? Het bezoekadres is Gustav Mahlerplein 1B, 1082 MS in Amsterdam. Parkeren kan in Q-Park Mahler (Aaron Coplandstraat 8 1082 MG Amsterdam) of Q-Park Symphony (Leo Smitstraat 4 1082 MP Amsterdam). Parkeren is tegen eigen betaling. 

Virtual Team Meeting
19 APRIL
ONLINE LUNCH SESSIES
GEDRAG EN PREVENTIE

11:30 – 12:15 uur

Cyber criminaliteit: hoe gaan cyber criminelen te werk en hoe voorkom je dat ze binnenkomen (bevorderen van cyber veilig gedrag)

In deze online sessie word je meegenomen in de wereld van cyber incidenten en wat je als organisatie kan doen om ze te voorkomen. Het Northwave CERT zoomt in op een cyber incident om inzicht te geven over hoe cyber criminelen te werk gaan. Het Northwave Awareness and Behaviour team neemt je mee in hoe dit soort cyber incidenten kunnen worden voorkomen door 'cybersafe' gedrag te bevorderen. Uit onderzoek is gebleken dat 95% van cyber incidenten worden veroorzaakt door menselijk handelen. Hoe ga je als werkgever ervoor zorgen dat werknemers zich zo‘cybersafe’ mogelijk gedragen?

Spreker: Kim van Buul – Besseling, Team lead Awareness & Behavior & Roland Middelweerd, Incident Response Coördinator

Moderator: Martin van Manen

12:30 – 13:15 uur

Verzekeringsfraude: het gedrag van een fraudeur en hoe deze vorm van fraude te voorkomen

De online sessie van de IFFC kamer Verzekeringsfraude zal ingaan op de laatste stand van zaken in het onderzoek naar de gedragsmatige aspecten van claimfraude. In het bijzonder zal belicht worden met welke interventies claimfraude kan worden voorkomen en hoe op dit moment in het onderzoek de interventies worden getest.

Sprekers: Marcel Bouwman (Head Anti Fraud Nationale-Nederlanden) en Felix Uhl (Oprichter De Gedragsstudio)

Moderator: Martin van Manen

19 april
20 april
20 APRIL
TECHNOLOGIE DAG @ HSD 14:00 - 17:00

In the Hague Security Delta organiseren we een inspirerend miniseminar over de ongekende mogelijkheden van de inzet van technologie bij de preventie en detectie van financial crime.

 

Over technologie, gegevensdelen en het analyseren van gegevens in samenwerkingsverbanden bestaan zeer uiteenlopende zienswijzen. Aan de ene kant van het spectrum worden argumenten opgeworpen die betrekking hebben op aspecten als privacy en proportionaliteit. Aan de andere kant van het spectrum bestaat de overtuiging dat technologie, gegevensdeling en geautomatiseerde analyses onmisbaar zijn voor een effectieve samenwerking.

 

Met het miniseminar ‘Inspiratie uit innovatie’ wil IFFC mensen uit het werkveld van financial crime inspireren aan de hand van voorbeelden van de mogelijkheden die technologie biedt. Voorbeelden van privacy-vriendelijke analyses; voorbeelden van het versterken van het risico-gericht beoordelen van banktransacties en de kracht van technologie bij het maken van analyses. Deloitte, Roseman Labs, Syntho.ai en TNO zullen een inspirerende bijdrage leveren.

 

De toegenomen aandacht voor prioriteren en voor het effectief inzetten van schaarse capaciteiten maken dat het belangrij is om de focus te leggen op de kansen die door innovatie ontstaan.

Laat je inspireren!

LOCATIE & BEREIKBAARHEID

De trein en de RandstadRail komen aan op het station Den Haag Laan van NOI. De RandstadRail 3 en 4 tussen Den Haag en Zoetermeer, en de Erasmuslijn verbindt Den Haag met Rotterdam.
 

Wanneer u aankomt op het station Laan van NOI, loop richtin het Ministerie van SZW. Als u buiten komt, sla direct linksaf en volg het pad voor 200 meter tot u op de Wilhelmina van Pruisenweg bent.

De HSD Campus bevindt zich in het eerste zilver kleurige gebouw aan uw linkerhand, genaamd 'HeadQuarter'.

21 april
Bikes at Amsterdam Canal
21 APRIL
FRAUDE FIETSTOCHT AMSTERDAM
Jethro Vrouwenfelder.jpeg

JOERI FRIETMAN

MAZARS

JETHRO VROUWENFELDER 

IFFC

Tijdens deze fietstocht zullen Jethro Vrouwenfelder en Joeri Frietman de deelnemers meenemen langs de meest beroemde “fraudelocaties” van Amsterdam. Bij elke locatie langs de route zullen zij vertellen over taferelen die zich daar hebben afgespeeld.

Start 10:00

Verzamelpunt: TBC 

FCW SPONSOR WORDEN

Wil je als organisatie een bijdrage leveren aan Financial Crime Week? Bekijk  hier de verschillende opties en neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. 

VRIJWILLIGER WORDEN

Als vrijwilliger kan je deelnemen aan alle workshops en krijg je een uniek kijkje achter de schermen van FCW. Wil je ook vrijwilliger worden? Lees meer en meldt je aan op onderstaande link. 

AFTERMOVIE 2022