©2019 door IFFC

. Met trots gemaakt met Wix.com

IFFC - Institute for Financial Crime 

HSD Campus
Wilhelmina van Pruisenweg 104
2595 AN Den Haag

NEDERLAND MONEYLAND:

over miljarden fout geld die door Nederland stromen en hoe dat in te dammen?

23 april 2020 - Fokker Terminal Den Haag

Tussen 2009 en 2014 is in Nederland jaarlijks 12,8 miljard euro witgewassen, blijkt uit de analyse van FIU-data door econome Brigitte Unger. Dat geld is afkomstig van corruptie, fraude en drugscriminaliteit. Brigitte Unger is keynote speaker op de Dag van de Fraudeonderzoeker 2020, die als thema heeft: “Nederland Moneyland? Een spel zonder grenzen”. Journalist Oliver Bullough, auteur van het boek Moneyland, is op 23 april 2020 de andere topspreker.

 

Isabel dos Santos, de steenrijke dochter van de voormalige president van Angola, heeft Nederland weer stevig op de kaart gezet als witwasparadijs. Om smeergeld wit te wassen gebruikte zij enkele brievenbus-bv’s aan de rand van Schiphol, die worden beheerd door een Nederlandse trustee. Dankzij de Luanda Leaks weten we nu ook dat een Nederlands baggerbedrijf bijna 200 miljoen aan steekpenningen heeft betaald aan een onderneming van Dos Santos, om een lucratief project in de Angolese hoofdstad Luanda in de wacht te slepen. Het baggerbedrijf heeft een bigfourkantoor als accountant. Is de Zuidas wel scherp genoeg?

 

Financiele instellingen hebben de afgelopen tijd duizenden jonge mensen aangenomen om geldstromen monitoren.

Ook accountantskantoren, advocaten, politie, toezichthouders, belastingdienst en FIOD investeren flink in fraude-, corruptie- en witwasbestrijding. Om tijdig te kunnen ingrijpen moeten publieke en private partijen samenwerken en op de hoogte zijn van de actuele ontwikkelingen. Het Trendwatch onderzoek, dat op de Dag wordt gepresenteerd, geeft inzicht in de belangrijkste trends en nieuwste fenomenen. De Serious Crime Task Force laat zien dat grote banken kunnen samenwerken met de politie, de FIOD, de FIU en het Openbaar Ministerie. In workshops wordt uitgelegd hoe je met kunstmatige en gewone intelligentie financieel-economische criminaliteit opspoort. Ervaren onderzoekers laten je een fraudezaak oplossen en de daders ontmaskeren. En in de escaperoom van de Politieacademie en de FIOD kun je ervaren hoe een sporenonderzoek en huiszoeking gaat.

Laat je bijspijkeren door collega’s uit de publieke en private sector. Breid je netwerk uit met collega’s van andere organisaties. Voor jonge compliance medewerkers houdt Young Financial Crime, (YFC) een speciale presentatie. YFC is één van de kamers van het  Institute for Financial Crime. De Dag van de Fraude Onderzoeker is dé gelegenheid om de kennis te verdiepen en om in een ontspannen sfeer te netwerken.

MODERATOR

EELCO BOSCH VAN ROSENTHAL

Eelco Bosch van Rosenthal is verslaggever en presentator van het actualiteitenprogramma Nieuwsuur, en werkte hiervoor onder meer als correspondent voor de NOS in de Verenigde Staten. Tegenwoordig legt hij zich vooral toe op internationale politiek en diplomatie. Dit voorjaar neemt hij de presentatie op zich van een nieuwe serie over de VS, te zien bij de NTR. Naast zijn televisiewerk schrijft Bosch van Rosenthal met enige regelmaat voor onder meer de Volkskrant en de VARA-Gids.

KEYNOTES

OLIVER BULLOUGH

Oliver Bullough (Wales, 1977) is een Brits onderzoeksjournalist en schrijver van het boek Moneyland waarin hij op zoek gaat naar het verborgen geld van de superrijken en de multinationals.

PROF. BRIGITTE UNGER

Prof. dr. Brigitte Unger is als hoogleraar Recht, Economie, Bestuur en Organisatie verbonden aan de Universiteit van Utrecht. Ze heeft de grootte van Money Laundering (Witwassen) gemeten met betrekking tot Nederland in 2006.

PROGRAMMA

09:00

09:30

10:30

11:00

11:30

12:30

13:30

14:30

15:00

16:00

17:00

Inloop

NEDERLAND MONEYLAND?...in het spel zonder grenzen 

Keynotes door Oliver Bullough en Prof. Brigitte Unger

TRENDWATCH ONDERZOEK - Radicaal, grenzeloos samenwerken 

PAUZE

BREAKOUT SESSIE 1

Bekijk hier het schema voor de breakout sessies

LUNCH

BREAKOUT SESSIE 2

Bekijk hier het schema voor de breakout sessies

PAUZE

BREAKOUT SESSIE 3

Bekijk hier het schema voor de breakout sessies

BORREL & FRAUDEQUIZ

Door Youri Frietman

EINDE

PE-PUNTEN

Voor deelname aan de Dag van de Fraudeonderzoeker kent de NBA 5 PE punten toe. 

BEREIKBAARHEID

OV

AUTO

PARKEREN

Vanaf Den Haag Centraal: Bus 28 richting Voorburg. Halte Zonweg

Binckhorstlaan 249, 2516 BB Den Haag

De Fokker Terminal beschikt over 14 parkeerplaatsen voor mindervaliden, 400 + 150 parkeerplaatsen & 8 Laadpalen

acfe