Het IFFC is opgericht in 2015 door Arthur de Groot en is een onafhankelijke stichting zonder winstoogmerk. Het IFFC vormt de spil van een kennisintensief publiek-privaat netwerk op het gebied van financieel-economische criminaliteit (FEC).
Het is een onafhankelijk initiatief dat vanuit maatschappelijke betrokkenheid door private partijen is gestart waarbij nadrukkelijk de verbinding wordt gezocht met overheid en kennisinstellingen (brugfunctie).
Als platformorganisatie op het gebied van FEC-bestrijding heeft het IFFC een uitgebreid netwerk van publieke en private partijen en kennisinstellingen die samenwerken en elkaar ontmoeten in (onderzoeks)projecten en activiteiten. Het IFFC is branche- en sector-overschrijdend, en zoekt tevens de verbinding met een nieuwe generatie talentvolle professionals.
Het IFFC is gevestigd in Den Haag: de internationale stad van vrede, recht en veiligheid, die zich toelegt op het verbinden van technologie, conflictbeheersing en recht. Als Nederlands kennis- en expertise platform op het gebied van FEC zoekt het IFFC de verbinding met vergelijkbare internationale organisaties.
De Kamer Asset Tracing & Recovery bestaat uit advocaten (civiel- en strafrechtelijk), forensisch accountants, onderzoekers, compliance officers, vertegenwoordigers van financiële instellingen, FIOD & het Openbaar Ministerie.
Asset tracing & recovery als middel bij de bestrijding van financiële criminaliteit is in Nederland relatief onbekend. Dat is anders in de zogenaamde common law jurisdicties. Van juridische concepten zoals toegepast in common law jurisdicties valt in Nederland het nodige te leren.
Deze kamer verdiept zich in de bestaande mogelijkheden van grensoverschrijdende asset recovery en informatievergaring (discovery) en beoogt de knelpunten in de Nederlandse context in kaart te brengen. Verkend wordt of en in hoeverre de samenwerking en informatie-uitwisseling tussen de diverse gremia in het publieke en private domein verbeterd kan worden.
De kamer behandelt thema's als:
-
uitwisseling van informatie privaat/publiek, bestaande mogelijkheden en wensen,
-
samenwerking publiek/privaat,
-
wat te leren van bestaande mogelijkheden in common law jurisdicties, zoals third party disclosure orders,
-
ontwikkelen van best practices en
-
litigation funding.
